Még nem regisztráltam

TechTud

Vérgleccser, kísértethajó, földönkívüli gyerek – a történelem megoldott rejtélyei

Orosz Zoltán
Orosz Zoltán

Számos megoldatlan rejtély övezi az emberiség történelmét a mai napig, miközben több, korábban misztikusnak hitt kérdésre már megtaláltuk a racionális magyarázatot.

Szerinted melyik a legérdekesebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
DEA / W. BUSS / Contributor / Getty Images

A Húsvét-sziget szobrai

A Húsvét-sziget hatalmas kőfejei, a moaik a világ legismertebb szobrai közé tartoznak. Bár máig sok kérdés kering körülöttük, néhányat már sikerült megfejteni. Például azt, hogy miért épp ott állították fel a szobrokat, ahol vannak. Az amerikai Binghamton Egyetem kutatói egy 2019-ben megjelent tanulmányban bebizonyították, hogy a szobrok édesvízforrásokat jelölnek.

A bolygó hollandi

Az egyik legismertebb hajós legenda valamikor a XVII. században született, de még a XX. század elején is makacsul tartotta magát. A történet szerint egy elátkozott, a vízfelszín fölött lebegő kísértethajó és szellemlegénysége arra ítéltettek, hogy az idők végezetéig járják a tengereket. A legenda hátterében egy légköri jelenség, a tengeri délibáb áll, ami miatt a távoli hajók úgy tűnnek, mintha nem a vízen úsznának, hanem fölötte lebegnének, vagyis a bolygó hollandi valójában nem egyetlen hajó, hanem rengeteg.

A mozgó kövek

A kaliforniai Death Valley (Halálvölgy) mozgó köveinek rejtélye sokáig ingerelte az emberek fantáziáját. A kisebb-nagyobb, esetenként több mázsás szikladarabok olyan nyomokat hagytak a sivatagos, kiszáradt talajon, mintha maguktól csúsztak volna arrébb. Ralph Lorenz, a NASA kutatója 2006-ban kezdett el kísérletezni, hogy megfejtse a mozgó kövek titkát. Arra jutott, hogy telente nagy mennyiségű víz zúdulhat a völgybe a környező hegyekből, ami éjjel ráfagy a szikladarabokra, melyeket így egy gyengébb szélfuvallat is messze sodorhat a nedves, csúszós talajon.

A tunguszkai esemény

Évtizedekkel a nukleáris fegyverek feltalálása előtt, 1908. június 30-án akkora robbanás rázta meg a szibériai Tungaszka környékét, melynek ereje 185-ször lehetett nagyobb, mint a hirosimai atombombáé. A robbanás egy 30 kilométer sugarú körben gyökerestől tépett ki minden fát, a szeizmográfok a világ távoli pontjain is érzékelték a rengést. Mivel az esemény Szibéria közepén történt, ami évtizedekig a Szovjetunió közepét jelentette, a kutatók hosszú ideig nem vizsgálták a helyszínt, így a legvadabb elméletek keltek lábra, például egy idegen űrhajó leszállásáról, vagy támadásáról. Végül 2013-ban ukrán kutatók kőzetmintákat vizsgálva bebizonyították, hogy egy meteorit csapódott be Tungaszkában.

Az elveszett perzsa sereg

Nyom nélkül tűnt el II. Kambüszész perzsa uralkodó mintegy 50 ezer főből álló hadserege Kr.e. 525-ben. A sereg Thébából indult útnak, hogy megtámadja Siva oázist, melynek papjai nem voltak hajlandók elfogadni a perzsa uralkodót Egyiptom trónján. A hatalmas sereg azonban sohasem érte el célját, mert egy iszonyú homokvihar az utolsó emberig elnyelte. A történetet évezredeken át legendának hitték, ám 2009-ben Angelo és Alfredo Castiglioni megtalálták az elveszett sereg maradványait.

A vérgleccser

Az 1911-es felfedezése óta ejti ámulatba az embereket a kelet-antarktiszi Taylor-gleccseren található, élénkvörös színű Blood Falls, azaz Vér-vízesés. A kutatók először azt hitték, hogy az elszíneződést vörösmoszatok okozzák, de az 1960-as években bebizonyították, hogy a gleccser véréért a vas(II)-hidroxid felelős.

III. Richard sírja

Bár Shakespeare az egyik legismertebb angol uralkodóvá tette III. Richárdot, a király halála körül számos kérdőjel keringett. Richárdot 1485-ben, a bosworthi csatában győzte le Tudor Henrik, a történészek szerint ezzel ért véget a középkor Angliában. A király maradványai évszázadokon át rejtőztek, míg végül 2012-ben, egy leicesteri parkoló helyén végzett ásatáson kerültek elő.

A csillaggyermek koponyája

Különös koponyát talált egy kamaszlány 1930-ban, egy elhagyatott bányában, Mexikóban. A koponya kicsi volt, aránytalanul nagy agykoponyával, nagy szemgödrökkel. A lány hazavitte azt, melyet évtizedekig őrzött a családja, míg az 1990-es évek végén a paranormális-kutató Lloyd Pye-hoz került, aki azt állította, egy ember-földönkívüli hibrid koponyája. Később laboratóriumi vizsgálatok kiderítették, hogy a koponya egy vízfejűségben szenvedő kisfiúé volt.

A klasszikus maja összeomlás

Ha maja összeomlásáról hallunk, hajlamosak vagyunk rögtön az európai hódítások korára gondolni, ám a közép-amerikai civilizáció évszázadokkal korábban is nehéz időkön ment keresztül: a Kr.u. VII. és IX. század között a maják szinte valamennyi városa elnéptelenedett. A történészek számos magyarázattal álltak elő, de egyik sem volt minden kétséget kizáróan meggyőző. Aztán 2012-ben a kutatók arra jutottak, hogy az összeomlást több ok váltotta ki. A túlzott erdőirtások miatt tönkrementek a településekhez közeli termőterületek, aszályos évek követték egymást, illetve a kereskedelmi útvonalak áthelyeződtek a szárazföldről a tengerre.

Trója

Homérosz eposzai, az Íliász és az Odüsszeia az egyetemes irodalomtörténet legfontosabb alkotásai közé tartoznak, de vajon mennyi valóságalapjuk? Sokáig az is kétséges volt, hogy Trója városa létezett-e egyáltalán, ám az 1870-es években Heinrich Schliemann, német amatőr régész megtalálta a mai Törökország területén. A történészek jelentős része szerint a trójai háború, pontosabban háborúk is megtörténtek, Homérosz azonban nem a teljes konfliktust írta le, csak kiválasztott egy csatát, amiből aztán monumentális legendát fabrikált.