Még nem regisztráltam

Életke

Alma, dió, sütőtök, fahéj – ízek, amikről rögtön az ősz jut eszünkbe

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A nappalok egyre rövidebbek, a levegő hűvösebbé vált, a levelek a vörös és a sárga lenyűgöző árnyalataiba kezdenek átváltozni és a pumpkin spice latte újra az itallapon van – ez csak egy dolgot jelenthet: itt az ősz.

Neked melyik a kedvenc klasszikus őszi ízed?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra

 

5 szavazat.
Roasting butternut pumpkin, for a warming soup.  Top view on oven tray.

Sütőtök

Igazi őszi színvilágot képvisel a sütőtök. Sütőben sütve önmagában vagy köretként is ehetjük, tejszínnel felfőzve fűszeres krémlevesnek is mennyei.

Alma

Klasszikus őszi íz, hiszen ki mondana nemet egy almás pitére. Sokoldalúan felhasználható ételekben, hiszen bár mindenki édes ízvilágra asszociál ha almáról van szó, de sós ételekhez is passzolhat.

Organic Raw Brown Cinnamon on a Background

Fahéj

A fahéj fűszeres íze bármelyik ételt azonnal őszi vagy téli klasszikussá varázsolja.

raw plums in a plate on a brown wooden background. place for text

Szilva

A szilva édes íze és illata rögtön emlékeztet minket arra, hogy itt az ősz. Az olyan fűszerek, mint a szegfűszeg, a fahéj, az ánizs vagy a menta remekül illenek hozzá. Az ősz megkerülhetetlen desszertje egyértelműen a szilvás gombóc.

Two big ripe quincec on a tree

Birsalma

A birsalmasajt nagyszüleink őszi csemegéje volt. Elkészítése bárkinek sikerülni fog, csak megpucolt, főtt birsalma, cukor és citromlé szükséges hozzá, illetve tehetünk hozzá aprított diót is. A téglalap alakú, szeletelhető tömb a hűvös kamrában vagy a hűtőszekrényben sokáig eláll.

Red Beets root crop vegetable with green leafs.

Cékla

Bár ez a vibráló zöldségféle hírhedt arról, hogy elszínezi az ujjainkat (és mindent, amivel érintkezik…), a cékla egy abszolút ízletes őszi összetevő, amely nagyon sok ételben jól működik. A földes aromája és íze az édestől a sósig mindenhez illik, a kiadós hüvelyesektől és a téli zöldségektől kezdve a savanykás gyümölcsökig – sőt, még a csokoládéhoz is!

Walnuts Background

Dió

Gyakran megtalálható saláták kiegészítőjeként, aszalt gyümölcsökkel keverve vagy desszertekben. Finom és lágy íze mellett a dió értékes egészségügyi előnyökkel is jár.

Tasty organic figs at local market

Füge

Rövid ideig van szezonja, így érdemes kiélvezni az ősz első heteiben, amíg még tehetjük. Édes, ragacsos és aromás, hihetetlenül jól illik más édes ízekhez, például a mézhez, vagy a juharsziruphoz.

Körte

A körtét sokan figyelmen kívül hagyják az alma miatt ilyenkor, pedig egy finom, édes és sokoldalú gyümölcs, amely az őszi hónapokban éri el édessége csúcsát.

Traditional Christmas dish  - Ripe Sweet Roasted Chestnuts, cracked shells after put to the fire, natural paper and old wooden rustic background.

Gesztenye

Lehet, hogy a gesztenyét az ünnepi időszakhoz kötjük, de nem csak december az egyetlen hónap az évben, amikor élvezhetjük. A gesztenye édes és diós, és hihetetlenül jól illik különböző húsokhoz, például a sertéshez és a kacsához, valamint az olyan fűszernövényekhez, mint a zsálya, a kakukkfű és a rozmaring.