Még nem regisztráltam

Életke

Nem ciki használt ruhában belföldön nyaralni – így tehetünk egyénileg a klímaváltozás ellen

Anna Csákó

Persze, úgyis a multinacionális vállalatokon és politikai, illetve gazdasági döntéseken múlik minden, a légiközlekedés még az autóknál is környezetszennyezőbb, az olajipari cégeket semmi más nem érdekli a profiton kívül, meg egyébként is, az időjárás mindig is változékony volt, mit nekünk globális felmelegedés – azért mégis van néhány dolog, amivel egymagunkban ugyan nem tudjuk megfékezni a klímaváltozást, de ha mást nem, legalább a lelkiismeretünkön könnyíthetünk.

Neked melyiket a legnehezebb betartani?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.
Alistair Berg / Getty Images

Aktivizmus

Pénzzel vagy idővel és energiával is támogathatunk olyan szervezeteket, amelyek sok ember összefogásával próbálnak hatást gyakorolni a döntéshozókra vagy enyhíteni a már okozott károkat.

Szajki Bálint / 24.hu

Fenntartható energiaforrások

Bár elsőre komolyabb beruházásnak tűnik otthonunk korszerűsítése, a pénztárcánk mellett a Föld is hálás lesz, ha nem az utcát fűtjük, hát még ha napenergiával termelünk áramot.

Adrián Zoltán / 24.hu

Belföldi nyaralás

Gyönyörű helyekre lehet elmenni Magyarországon is, és máris csökkentettük az ökológiai lábnyomunkat egy repülőútnyival.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Csökkentett energiafogyasztás

Nem kell napi háromszor teli kádban fürdeni, a ruháknak sem árt, ha egy fél órás viselet után nem a szennyesben kötnek ki, ha pedig műszaki cikkeket vásárolnunk, komolyabb anyagi ráfordítás nélkül is előnyben részesíthetjük az energiatakarékos gépeket.

Kinga Krzeminska / Getty Images

Tudatos vásárlás

Részesítsük előnyben azokat a hazai termékeket, amik nem utazták át a fél világot, lehetőségeinkhez mérten a multik helyett vásároljunk kisvállalkozóktól, és csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van.

Bim / Getty Images

Ne vásároljunk fast fashion ruhákat

Mindennek ára van, és ez különösen igaz azokra a gyakran rossz minőségű ruhákra, amiket feltűnően olcsón megvásárolhatunk az interneten. Ma már nem ciki turizni, csereberélni, az pedig még kevésbé, ha nem akarunk minden év minden napjára egy külön kollekciót.

Halfpoint Images / Getty Images

Kertészkedés

Társasházaknál is kivitelezhető egy kis közösségi kert fenntartása, és amellett, hogy kellemes szabadidőtöltés, így biztosan vegyszermentes zöldségekhez juthatunk, a konyhai hulladékot pedig komposzt formájában visszaforgathatjuk a talajba.

Einspach Brúnó / 24.hu

Közösségi közlekedés

Ha már muszáj autóba szállnunk, lehetőleg ne egyedül tegyük, ha pedig nem muszáj, menjünk vonattal, busszal, villamossal, trolival, biciklivel – időben sem biztos, hogy rosszabbul járunk, anyagilag pedig biztosan jobban megéri.

Szajki Bálint / 24.hu

Együnk kevesebb húst

A bolygó szempontjából még jobb, ha alig vagy egyáltalán nem fogyasztunk húst.

Marjai János / 24.hu

Csomagolásmentesség

Erre specializálódott boltokat is találhatunk, de ha nem veszünk minden egyes vásárlásunk alkalmával újabb nejlonzacskókat és csomagoljuk még a szatyrokat is külön szatyrokba, máris kevesebbet ártottunk a bolygónak.

Marjai János / 24.hu

Szelektív hulladékgyűjtés

Szinte minden településen elérhetőek szelektív hulladékgyűjtők, legyen szó papírról, műanyagról vagy üvegekről, de lehetőleg a fáradt olajat se öntsük a csapba, valamint a nem használt elektronikai cikkeknek és elemeknek is van jobb helyük a kommunális szemetesnél.