Még nem regisztráltam

Életke

Pénz, csatorna, áram – ezek nélkül már el sem tudnánk képzelni az életünket

Anna Csákó

Alapvetőnek tekintjük, hogy bankkártyával fizetünk a boltban, majd felszállunk a buszra, hazaérve megmossuk a kezünket, és este tízkor még toplistákat olvasunk az interneten, de az emberi faj kialakulásának léptékében nem kell olyan sokat visszamenni az időben, hogy ezek mindegyike elképzelhetetlennek tűnjön.

Szerinted melyiknek köszönhetjük a legnagyobb fejlődést?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

9 szavazat.
Szajki Bálint / 24.hu

Tűz

Hogy Prométheusznak vagy az ősemberek leleményességének köszönhetjük, az lényegtelen is abból a szempontból, hogy mára bele sem tudnánk gondolni egy olyan alternatív történelembe, ahol nem tanultuk meg a tüzet irányítani.

Horváth Júlia / 24.hu

Kerék

Annyira természetes, mintha mindig is lettek volna kerekek, de bizony ezt is fel kellett előbb találni.

Mohos Márton / 24.hu

Áram

Egy utópisztikus, mesterséges intelligencia által irányított világban megnyugtató, hogy ha kihúzzuk a vezetéket a konnektorból, megszűnik a baj, de minden más esetben elképzelhetetlen káoszt okozna, ha egyik pillanatról a másikra lekapcsolnánk az áramot.

Farkas Norbert / 24.hu

Csatorna

A föld alatt van, rideg, sötét, nyirkos, büdös és bármelyik horrorfilmes jelenethez jó helyszín, de a mai napig hálát adhatunk a rómaiaknak, hogy megelégelték a szennyvíz utcára öntését, és vízvezetékeket építettek.

Farkas Norbert / 24.hu

Papír

A nyomtatás megérne egy külön misét, de a 3D-s nyomtatók előtt nyomtatni csak papírra lehetett, ahogyan a csomagolás és higiénia is bajban lenne, ha őseinknek nem lett volna íráskényszere.

John Blottman / Getty Images

Belső égésű motor

Szinte mindenütt megtalálhatók, a járművektől a generátorokig.  Az autók, teherautók, repülőgépek és hajók jelentős része belső égésű motorokat használ, és nélkülük a közlekedés és a szállítás sokkal nehezebb lenne.

Mohos Márton / 24.hu

Pénz

Őskori rokonaink nem értenék, hogy egy furcsa, vékony tárgyért (papírpénz) vagy néhány kacskaringós szimbólumért (arab számok) cserébe ugyan miért kellene odaadnia azt a mamuthúst, amiért az életét kockáztatta.

Kummer János / 24.hu

Internet

Alig több mint 30 éve van jelen az életünkben, miközben soha korábban nem látott mértékű változásokat hozott.

Farkas Norbert / 24.hu

GPS

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a Global Positioning Systemnek hála többségünk nem hajt bele autóval egy folyóba ismeretlen terepen, de a navigációs rendszer a vízi- és légiközlekedésben is fontos szerepet játszik, valamint a környezeti kutatásokban és gépjárművédelemben.

Varga Jennifer / 24.hu

Okostelefon

Hogy mennyi mindent hordunk a mobilunk által a zsebünkben, azt külön toplistában szedtünk össze.