Még nem regisztráltam

TechTud

Okoseszközök, amik tényleg jobbá teszik az életünket

Birkás Péter
Birkás Péter

Jó ideje az okoseszközök korát éljük, és tényleg vannak olyan megoldások, amik jobbá, kényelmesebbé teszik az életünket. Listánkban tíz olyan megoldást gyűjtöttünk össze, amiket évek óta használunk, és állítjuk, hogy ma már nem nagyon tudjuk nélkülük elképzelni az életünket.

Szerinted melyik a legjobb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.
Qubinos

Okosredőny

Egy redőny vagy sötétítő, ami este magától lezáródik, reggel pedig automatikusan kinyílik? Esetleg leárnyékolja a lakást, mikor elkezd betűzni a nap? Ez már nem álom, és nem is sci-fi, hanem a valóság, és nem is feltétlenül kell vagyonokat fizetni egy ilyen eszközért, hiszen már az IKEA-ban is találni ilyen megoldásokat. Ugyan nem olyan egyszerű beüzemelni, mint egy okosizzót, de megéri foglalkozni vele, mert pillanatok alatt hasznos kiegészítője lesz a mindennapjainknak.

Netatmo

Okostermosztát

Egy okostermosztáttal még egy régi cirkóval is megoldható, hogy okosfűtésünk legyen. Nem kell aggódni, ha távozáskor nem csavartuk le a fűtést, hiszen a feladat távolról is megoldható. Emellett beállíthatjuk, hogy adott hőmérsékletet elérve automatikusan bekapcsoljon a fűtés, sőt az időzítés is pofonegyszerűen kezelhető, azaz megoldható, hogy hazaérve már egy meleg lakás fogadja az embert. Egy okostermosztát nemcsak praktikus, de még a spórolásban is segíthet.

Rowenta

Robotporszívó

Egy robotporszívó nemcsak takarít helyettünk, de manapság szinte minden egyes modell mellé jár okostelefonos applikáció, aminek hála távolról vezérelhetők. Akár időzíthetők is, és nincs is jobb annál, mikor a robot a távollétünkben takarítja a lakást. A technológia ráadásul már ott tart, hogy egyes gépek esetében már amiatt sem kell aggódni, hogy elakadnának valamiben, sőt, vannak olyan modellek, amiknél a kosz ürítéséről is csak néhány hetente kell gondoskodni.

Hálózati meghajtó (NAS)

Nem kifejezetten okoseszköz, mégis egy olyan kütyü, ami kényelmesebbé teheti a mindennapjainkat. Egy hálózati meghajtó távolról is vezérelhető, így úton hazafelé már elkezdhetjük rá letölteni a filmet, amit este megnéznénk, és adathordozókat sem kell egyik helyről a másikra dugni, hiszen a wifire kötött eszközt látja a tévé, csak meg kell nyomni a lejátszás gombot a letöltött fájlon. És ez még csak egy a rengeteg, az életünket kényelmesebbé tévő felhasználási mód közül.

TP-Link

Okosaljzat

Az okosaljzat amilyen egyszerű, annyira praktikus eszköz. Távolról vezérelhető vele egy lámpa, vagy bármilyen kütyü, beállíthatunk időzítést, sőt egyes modellek azt is mérik, hogy a csatlakoztatott eszközök mennyit fogyasztanak. Ha komolyan vesszük a spórolást, akkor ilyen kütyükkel megoldható, hogy az eszközeink tényleg csak akkor menjenek, ha használjuk őket. Korábban egy külön cikkben foglalkoztunk azzal, mennyit spóroltunk okosaljzatok használatával.

Dyson

Légtisztító

Egy okosfunkciókkal rendelkező légtisztító ugyanolyan hasznos, mint egy okosklíma vagy egy okostermosztát. Mindig pontos információval rendelkezünk az otthoni levegő minőségéről, ha kell, a gép magától bekapcsol, de mi magunk is akcióba léphetünk, ha azt szeretnénk, hogy hazaérve pollenektől, szálló portól és egyéb káros tényezőktől mentes, tiszta levegő várjon minket. A jobb eszközök akár párásítani is tudnak: pont nemrég teszteltünk egy ilyen Dyson gépet.

Xiaomi

Okoskamera

Egy okoskamera nemcsak arra jó, hogy figyelmeztessen, ha illetéktelenek hatolnának be az otthonunkba, de kisállat tartók számára is nélkülözhetetlen. Egy ilyen kütyüvel ellenőrizhető, mi történik otthon, a legtöbb modell jelzi a mozgást, és manapság alapfunkció a kétirányú kommunikáció. Nemcsak halljuk az otthoni hangokat, de akár beszélhetünk is a beépített mikrofonon keresztül. Rá lehet például szólni a kutyáról, hogy húzzon le a kanapéról!

Sensibo

Klímaokosító

Ma már lehet wifis klímánk, de akkor sincs baj, ha csak régi, távirányítós eszközünk van. Léteznek ugyanis olyan eszközök, amik felcsatlakoztathatók a vezeték nélküli hálózatunkra, majd a telefonon kiadott parancsot továbbítják a klímánknak az infrán keresztül. Így az időzítés is megoldható, hogy hűvös legyen, mikor hazaérünk, sőt, akár azt is beállíthatjuk, hogy adott hőmérsékletet elérve az eszköz hűtse le a lakást egy korábban meghatározott értékre.

Philips

Okosizzó

A legegyszerűbb és leghasznosabb okoseszköz, aminek a beüzemeléséhez nem kell szaktudás. Bármilyen lámpába tehetünk ilyet, aztán többé nem kell a kapcsolóval foglalkozni, telefonról vagy hangparanccsal is vezérelhetők, távolról is kapcsolgathatók. Nem kell aggódni amiatt, hogy égve hagytunk egy izzót, az ágyból sem kell felkelni egy lámpa miatt, ráadásul a jobb modellek segítségével bármilyen hangulatot megidézhetünk az otthonunkban.

Okoshangszóró

Az okostelefonunk után a második legfontosabb eszköz lehet, ha okoseszközök használatán gondolkodunk. Az egy dolog, hogy a mobilról vezérelhetjük a zenelejátszást, de ennél sokkal fontosabb, hogy egy jó okoshangszóró lehetővé teszi, hogy pusztán hangparancsokkal vezéreljük a többi okos cuccunkat. Minden nagyobb gyártónak (Apple, Google, Amazon) van erre dedikált eszköze, de olyan profik is kínálnak remek okoshangszórót, mint például a Sonos.