Még nem regisztráltam

Életke

Rüntyi, Dzsánszu, Szentistván – a legmerészebb névkérelmek 2023-ból

Csontos Kata
Csontos Kata

Ahogyan arról 2024 elején a 24.hu beszámolt, az előző évben 469 kérelemről döntött a Nyelvtudományi Kutatóközpont Utónévbizottsága. Összesen hetven új keresztnevet fogadtak el, ebből 43 női, 27 férfinév. Most már lehet Emilinnek, Annarózsának, Pipónak, Nazirnak és Ájlának keresztelni a babákat. Az alábbi listában összeszedtük azokat a neveket, amik még mindig nem adhatók újszülötteknek a szülők kívánsága ellenére.

Szerinted melyik a legszokatlanabb kérelem?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra

11 szavazat.

Szentistván

Volt, aki a Szentistván (bizony, egybeírva) nevet kívánta a gyerekének adni azért, hogy mindig emlékezzen az államalapítóra.

Pumba

Az oroszlánkirály-rajongók Timonnak elnevezhetik a gyereküket a mesében szereplő szurikáta után, a varacskosdisznó nevét azonban elutasították, így a Pumba továbbra sem anyakönyvezhető utónév. Ha a szülők vérbeli fanok, a döntésre csak annyit mondanak: Hakuna Matata!

The ambulance circulating the streets at night, close-up, long exposure

Nínó

Gyakori, hogy valaki – sejtve, hogy a név írott alakjának a kiejtést kell követnie –, egyszerre több alakváltozatot is felsorol: például Nino, Ninó, Níno, Nínó. Vajon, aki a Nínót kérte, belegondolt, hogy a sziréna hangját utánzó szót szerette volna anyakönyveztetni?

Dzsánszu

Az elmúlt években a sorozatok miatt megugrott a török eredetű nevek népszerűsége. Az elfogadott nevek között is találhatunk török eredetűeket, ilyen az Ájlá női név, illetve a Nazir, Berk férfinevek. De akadt olyan török név is, amely amiatt nem kerülhetett föl a listára, mert uniszex: ilyen a Dzsánszu és a Baran.

Wednesday

Minden bizonnyal a népszerű Netflix-sorozat miatt gondolta úgy egy szülőpár, hogy születendő kislányukat az Addams Family gót tinilánya után nevezik el. Nem válhatott valóra az álmuk.

Rüntyi

A Rüntyit, valamint a Zuri, Eni, Bimbi, Böbi, Kari és Nia neveket azért dobták vissza, mert túlságosan becéző alakok.

Katamari

Hannaróza után szabadon a kettős keresztnevek 2023-ban is nagy slágernek számítottak, néhány be is került az adható női nevek közé. De több egészen egyedi névalkotással is próbálkoztak a szülők, mindhiába. A Katamarin kívül a teljesség igénye nélkül a következőkkel: Annalelle, Pannilia, Bodzaróza, Annarebeka, Larahella, Hannalia, Zararóza, Lizamária, Narabella.

ROME - OCTOBER 31: (EDITORS NOTE: THIS IMAGE HAS BEEN DIGITALLY ENHANCED) Actors Kristen Stewart (R) and Robert Pattinson pose for the 'Twilight' Portrait Session at the 'De Russie' hotel, during the 3rd Rome International Film Festival held at the Auditorium Parco della Musica on October 31, 2008 in Rome, Italy.  (Photo by Franco S. Origlia/Getty Images)

Röneszmé

A női nevek között előfordultak kitalált karakterektől kölcsönzött nevek, mint például a Lolka vagy a Röneszmé. Ez utóbbi az Alkonyat-könyvekből és az abból készült filmsorozatból ismert Bella és Edward Renesmee nevű lányának magyar helyesírás szabályai szerint írt névalakja.

Csillagom

Csillám, Csillagom, Csillagfény – ezeket a kitalált, egyedi férfineveket is kérvényezték, de egyiket sem fogadták el.

Éden

Az Éden évek óta favoritnak számít, időről időre visszatér, ha elutasítják. Nőknél és férfiaknál is elő szokott kerülni, de mivel Magyarországon nem lehetséges uniszex nevek bejegyzése, ezért most sem javasolták anyakönyveztetésre.