Még nem regisztráltam

Kult

Hatodik érzék, Közönséges bűnözők, Más világ – filmek, amiknél áll-leejtős a végső fordulat

Birkás Péter
Birkás Péter

Nincs is jobb annál, mikor ülünk a moziban, nézünk egy lebilincselő filmet, aminek a végén van egy olyan váratlan fordulat, amitől tátva marad a szánk. Legújabb listánkban tíz olyan mozgóképes alkotást szedtünk össze, aminek a nagy film végi csavarjától mind a mai napig kiráz minket a hideg.

Szerinted melyik befejezés volt a legmeglepőbb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.

Érkezés

Denis Villeneuve rendezésében űrhajók érkeznek a Földre, Dr. Louise Banks (Amy Adams) és Ian Donnelly (Jeremy Renner) azt a feladatot kapják, hogy segítsenek kommunikálni az idegenekkel. A főhősnőt „emlékek” gyötrik a gyermekéről, és csak a történet végére válik világossá, hogy az idegen nyelv megértésével Louise is másképp kezdi érzékelni az időt, amivel nemcsak egy katasztrófát sikerül elhárítania, de azt is tudja, mi fog történni a még meg sem született lányával.

Közönséges bűnözők

Elsőre csak egy szokványos bűnügyi filmnek tűnik, amiben egy nyomozó (Chazz Palminteri) igyekszik felderíteni egy robbantás előzményeit. A kihallgatása során egy piti bűnöző, Roger Kint (Kevin Spacey) segít visszafejteni a szálakat, amik egy rejtélyes alvilági figurához, Keyser Söze-hez vezetnek vissza. Egészen az utolsó percekig csak találgatunk, ki lehet az események mögötti agytröszt, hogy aztán az utolsó pár percben leessen az állunk.

Hatodik érzék

Bár sokan mondják, hogy ők már a film közepén rájöttek a nagy csavarra, de mi azok közé tartozunk, akiket meg tudott lepni M. Night Shyamalan egyik legemlékezetesebb filmje, amiben Bruce Willisre osztották a főszerepet. Főhősünk Malcolm Crowe pszichológus, aki egy olyan kisfiúval kerül kapcsolatba, aki állítása szerint szellemeket lát. Mi a fináléban a főszereplővel együtt döbbentünk rá, hogy bizony ő maga is egy szellem, hisz belehalt a film eleji lövésbe.

Hetedik

David Fincher nyomasztó thrillerében a veterán Somrset (Morgan Freeman) és a zöldfülő Mills (Brad Pitt) nyomozó erednek egy, a hét főbűn alapján dolgozó sorozatgyilkos nyomába. A nagyszerűen felépített filmben úgy tűnik, hogy a páros szép lassan a brutális módszerekkel dolgozó John Doe nyomára bukkan, a megrázó fináléban viszont kiderül, hogy valójában Mills az egyik „áldozat” (harag), és magának a gyilkosnak is bűnhődnie kell az irigység bűne miatt.

Harcosok klubja

David Fincher újabb kultfimje, amiben Edward Norton és Brad Pitt nyújtottak örökké emlékezetes alakítást. Névtelen főhősünk élete meglehetősen érdekes, és nem várt következményekkel járó fordulatot vesz, mikor találkozik a karizmatikus, finoman szólva is rendszerellnes Tyler Durdennel. Megalakul a Harcosok klubja, a sztori egyre őrültebb fordulatokat vesz, és a kataklizmikus finálére kiderül, hogy Tyler valójában csak a főszereplő képzeletének szüleménye.

Tökéletes trükk

Christopher Nolan két Batman-film között forgatta le a Tökéletes trükk című alkotását, ami két bűvész (Christian Bale és Hugh Jackman) viszállyá mérgesedő versengését meséli el. A két férfi folyamatosan igyekszik rálicitálni a másikra, és a tökéletes trükk érdekében egy idő után semmitől nem riadnak vissza. A helyzet mindkettejük részéről hatalmas áldozatokat követel: egyikük a testvérét veszíti el, míg a másikuk minden este meghal a dicsőség érdekében.

Psycho

Alfred Hitchcock klasszikus filmjében először megismerjük a sikkasztásra készülő Mariont (Janet Leigh), majd a félénk moteltulajdonost, Norman Bates-t (Anthony Perkins), hogy nem sokkal később a nő gyilkosság áldozata legyen. Bár úgy tűnik, hogy a fürdős késelést Norman anyja hajtotta végre, a film végén kiderül, hogy az asszony a saját fia áldozata lett, akinek kettős személyisége van, és magát a saját anyjának képzelve szedi az áldozatait.

Memento

Christopher Nolan filmjében a főhős (Guy Pearce) a felesége egyik még szabadon lévő gyilkosa után nyomoz, de van egy olyan csavar, hogy a különleges amnéziája miatt törlődnek a rövidtávú emlékei. A férfi többek között a testére tetovált információkkal igyekszik emlékeztetni magát a nyomokra, és mikor már azt hinnénk, hogy sikerrel jár, kiderül, hogy már rég végzett a gyilkossal és csak bérgyilkosnak használták. Sőt, az sem kizárt, hogy a felesége halála is az ő lelkén szárad.

Más világ

Nicole Kidman 2001-es filmje elsőre csak egy hagyományos horronak tűnik, szokványos történettel: egy anyuka két gyermekével egy új házba költözik, amiről kiderül, kísértetek lakják. A viktoriánus korban játszódó történet szépen halad előre, klasszikus elemekkel építve a feszültséget, hogy aztán a történet végén a megannyi kérdőjel után kiderüljön, a családot nem szellemek zaklatják, hanem ők maguk a szellemek, akiket az élők akarnak elűzni a házukból.

Viharsziget

A Dennis Lehane azonos című regénye alapján készült Scorsese-filmben két rendőrbíró (Leonardo DiCaprio és Mark Ruffalo) érkezik egy szigeten lévő elmegyógyintézetbe, hogy felkutassanak egy szőrén-szálán eltűnt beteget. A két férfi egy vihar miatt az intézményben ragad, furcsa események egész sora követi egymást, a film végére pedig kiderül, hogy DiCaprio karaktere maga az eltűnt beteg, és a nyomozás lényegében egy színjáték, egy speciális terápiás kezelés.