Még nem regisztráltam

Kult

Harry Potter, Az éhezők viadala, Neveletlen hercegnő – a legjobb fiatal felnőttekről szóló könyvadaptációk

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Bár manapság kevésbé éli ez a műfaj a fénykorát, a 2010-es évek közepéig szárnyaltak a mozikban a különböző fiatal felnőtteknek és fiatal felnőttekről szóló filmek, amik nemcsak a mozikban szóltak nagyot, de könyv formájában is rajongók millióit csábították olvasásra.

Neked melyik filmek tetszettek a legjobban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.

Harry Potter-sorozat

Senkinek nem kell részleteiben bemutatni a Harry Potter-könyveket és az azokból készült filmeket, hiszen sokak gyerekkorát meghatározta J.K. Rowling klasszikusa, amely egy olyan varázsvilágba kalauzol el, amiben a csodák mellett a barátság összetartó erejének szerepe is jelentős.

Neveletlen hercegnő

A 2000-es évek egyik legsikeresebb tinivígjátéka, amelynek főszerepében Anne Hathaway játssza a 15 éves Mia Thermopolist, akinek átlagos életét felforgatja eddig titokban tartott királyi családja és az az információ, hogy ő az egyedüli trónörököse Genovia királyságának. Az izgalmak pedig csak ez után kezdődnek Mia életében.

Egy különc srác feljegyzései

Stephen Chbosky 1999-es műve alapján készült filmváltozatban Emma Watson, Logan Lerman és Ezra Miller játssza Samet, Charlie-t és Patricket, akik a sors különös fintorának köszönhetően barátságot kötnek, és megélik a tinédzser lét minden motívumát, ami a szórakozásról, szexről és drogokról szól. Mindeközben a főszereplő, Charlie karakteréről és háttértörténetéről is lehull a lepel. A film hatalmas sikert aratott a bemutatása idején 2012-ben, és a korszak egyik kultklasszikus filmjévé vált.

Az útvesztő

Az útvesztő-könyvek a korszak többi, hasonló típusú fiatal felnőtteknek szóló könyvéhez egy disztópikus világba repítenek, amiben a főszereplő, Thomas emlékek nélkül egy útvesztőben ébred, ahol vérszomjas szörnyek támadását kivédve kell a többi társával együtt megtalálni a kiutat. A sorozat 5 kötetből áll, amikből 3 került megfilmesítésre. Ebből a legsikeresebb a széria első része, ami hatalmas kasszasiker lett 2014-ben.

Az éhezők viadala trilógia

A 2012-ben megfilmesített első része a triológiának egy csapásra közismertté tette Az éhezők viadala történetét és vele együtt Jennifer Lawrence színésznőt is, aki a 16 éves Katniss Everdeent alakította a filmváltozatban. A történet egy disztópikus korban játszódik, ahol az Amerikai Egyesült Államok egy hatalmas felkelést és annak leverését követően 12 körzetre kerül szétosztásra. Büntetésül pedig minden évben kiválasztanak körzetenként egy fiút és egy lányt 12 és 18 éves kor között, akiknek egy életre-halálra menő harcban kell legyőzniük egymást, amíg csak egy nem marad. Ebbe csöppen bele egyik kiválasztottként Katniss, aki később egy újabb, végső lázadás élére áll.

A beavatott trilógia

Veronica Roth nagysikerű, 2011-ben kiadott első regényének adaptációja 2014-ben került a mozikba Shailene Woodley és Theo James főszereplésével. A történet, hasonlóan az őt megelőző Az éhezők viadalához, egy disztópikus világban játszódik, ahol az emberek 5 csoportba osztva élnek, akik pedig 16 éves korukban nem tudnak egy csoportot se választani, számkivetettekké válnak. A 16 éves Beatrice Prior különlegesnek és veszélyesnek számít, mivel több csoportba is képes beilleszkedni, ezt kihasználva pedig elhagyja az Önzetlenek csoportját, hogy beálljon a Bátrak közé, és ezzel teljesen lerombolja addig ismert életét.

Tizenhárom okom volt

A 2017-es Netflix-sorozatot megelőzően 2007-ben adták ki a történet regényváltozatát Jay Ashertől. A megrázó történetben Clay Jensen egy váratlan napon egy hangkazettákkal teli dobozt kap, ami az öngyilkosságba menekülő Hannah Baker hagyatéka. Ezek a kazetták pedig azt a 13 okot árulják el, amiért Hannah öngyilkos lett. A drámai történetben kibontakozik egy csavaros és szívszorító történet, aminek mind a könyves, mind a filmes adaptációját nem tudtuk nem lélegzet visszatartva követni.

A burok

Stephanie Meyer, az Alkonyat-sorozat nagysikerű szerzője vámpíros romantika helyett a sci-fi romantika irányába vitte A burok történetét. A 2008-as mű 2013-ban került megfilmesítésre Saoirse Ronan főszereplésével, aki Melanie karakterébe bújva az emberiség leigázása során összebarátkozik egy parazita-szerű űrlénnyel, aki Melanie testébe költözve elkezdi megkérdőjelezni küldetését.

Végjáték

A Végjáték című katonai sci-fi egy 1977-es rövid történetből nőtte ki magát egy teljes regénnyé Orson Scott Card 1985-ös, azonos elnevezésű művében. A történet középpontjában Ender áll, aki gyerekként kerül be egy elit katonai kiképző iskolába, hogy kiképezzék katonai szolgálatra az idegen Hangyok ellen. Asa Butterfield főszereplésével az azonos című film mai napig is emlékezetes alkotás.

Komfortos mennyország

A 14 éves Susie Salmon egy elvetemült sorozatgyilkos áldozata lesz. Ám Susie-nak, amikor realizálja, mi történt vele, még szellemként is az a célja, hogy segítse családját és megpróbálja megállítani gyilkosát. A megható, 2002-ben kiadott regényből 2009-ben készült film, amelyben Saorsie Ronan és Stanley Tucci alakítása a legtöbb kritikust levette a lábáról.