Még nem regisztráltam

Kult

Számkivetett, Gravitáció, A hó társadalma – a legizgalmasabb túlélőfilmek

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Heves szívdobogás, izzadó tenyerek, kiszáradt torok. Mindannyian tapasztaltuk már ezeket, ha egy igazán izgalmas filmet néztünk, pláne ha egy kalandos túlélőfilmről van szó. Legyen az kitalált vagy valóságon alapuló történet, a legtöbb ilyen filmben a főszereplő(k) saját korlátjaikat is próbálják legyőzni, miközben a természet vagy éppen a világűr erejével állnak szemben.

Szerinted melyik az utóbbi évtizedek legjobb túlélőfilmje?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Mentőexpedíció

Az Andy Weir azonos című könyve alapján született film a Marson játszódik. Ridley Scott rendezésében és Matt Damon főszereplésével a film egy asztronauta küzdelmét mutatja be a túlélésért a Marson, ahol véletlenül hagyták magára. A hét Oscar-jelölést szerzett blockbuster egyes jeleneteit Budapesten forgatták, többek között a Bálnában, ami igen meghatározó környezetet adott a képzeletbeli NASA-központnak.

Gravitáció

A 2013-as film Sandra Bullock-kal és George Clooney-val a főszerepben új szintre emeli az „űrtúlélést”. A film egy űrhajós megpróbáltatásait mutatja be, akinek, miután teljesen magára marad, ki kell találnia, hogyan térhet vissza biztonságban a Földre, miután űrsiklója megsemmisül egy váratlanul becsapódó űrszemét miatt. A történet a magára hagyott nő drámáján keresztül mutatja be, hogy bizony az űrben senki sem tud a segítségünkre sietni. Már megjelenésekor tíz Oscar-díjra jelölték az alkotást, köztük a legjobb színésznőnek és a legjobb filmnek járó díjra, ebből pedig hetet zsebelt be, így egyike az egy este alatt legtöbb Oscar-díjat elnyerő filmalkotásoknak.

Számkivetett

Tom Hanks egyik legismertebb, Oscar-díjra is jelölt filmje, amelyben Chuck Nolandet alakítja, aki FedEx rendszerelemzőként dolgozik. Egy probléma megoldása miatt hívják Malajziába, ahol a FedEx gép, amivel utazott, óriási viharba kerül, így Noland egyetlen túlélőként keveredik egy lakatlan szigetre, ahol csak magára számíthat. A szívbemarkoló modern Robinson Crusoe-történet óriási sikert aratott, a forgatás helyszínének szolgáló Fidzsi-szigeteki Monuriki pedig egy időben turisták ezreit vonzotta.

Everest

A világ legszebb magaslatai rejtik sokszor a legmélyebb poklokat. Az 1996-os Everest-katasztrófa történetét bemutató filmben két expedíciós csapat tragédiáját követhetjük végig, akik a balszerencsének köszönhetően hóviharba kerültek a Mount Everest megmászása közben. Kalandok, tragédiák és csodás megmenekülések szemtanúi lehetünk, olyan színészek alakításai által, mint Jake Gyllenhaal, Josh Brolin vagy Keira Knightley.

A lehetetlen

Egy család fantasztikus történetét mondja el a 2012-es A lehetetlen című film, amely a bátorságról, kitartásról és túlélésről szól. A családtagokat – több százezer emberrel együtt – elválasztja a 2004-es indiai-óceáni cunami. A filmben megismerhetjük a család hihetetlen történetét, és megható egyesülését a megpróbáltatásaik után. A főszerepekben Naomi Watts, Ewan McGregor játszik és a fiatal Tom Holland is itt debütált egy igazán remek alakítással.

A visszatérő

Leonardo DiCaprio sokak által várt Oscar-díját kaphatta meg A visszatérő című filmben nyújtott alakításának köszönhetően. A történetben DiCaprio egy Hugh Glass nevű határőrt alakít, akit bár hátrahagynak a vadonban, mégis túléli a megpróbáltatásokat. Egyedül kell kijutnia a rengetegből, mindenféle borzalmakat túlélve. A film sztorija egyébként igaz történeten alapszik, hiszen a valós Hugh Glass minden túléléshez szükséges eszköz nélkül, komoly sérülésekkel, kúszva tett meg 320 kilométert a legközelebbi faluig, ami 6 hétbe telt neki.

Út a vadonba

Van úgy, hogy magunk is azt érezzük, jó lenne elvonulni a város forgatagától és ráhangolódnunk a természet lüktetésére. Ezt az érzést a tragikus sorsú Christoper McCandless túlságosan is komolyan vette. A Sean Penn által írt és rendezett film McCandless történetét dolgozza fel, aki csalódva a modern társadalomban és családjában, az alaszkai vadonba menekül, teljesen felkészületlenül, annak a reményében, hogy megtapasztalja, milyen ilyen helyen élni. A filmben végig kísérhetjük az útját, Emile Hirsch alakításában.

A zátony

A főszerepet játszó Blake Lively jóvoltából egy orvostanhallgató drámájába tekinthetünk be, akinek szörfös kirándulása balul sül el: egy sziklán köt ki, ahol egy cápa köröz körülötte. A lánynak szembe kell néznie a napfénnyel, a kiszáradással és persze a cápával, hogy vissza tudjon jutni a partra. A vegyes kritikák ellenére a film kasszasikerré vált, és egyike a legnépszerűbb cápás túlélőfilmeknek.

127 óra

Ez az életrajzi ihletésű, igaz történeten alapuló film minden egyes mádospercével egyre nagyobb és nagyobb feszültséget okoz. Az alkotás James Franco főszereplésével meséli el Aron Ralston történetét, aki a Utah-ban található Bluejohn kanyonban túrázva balesetet szenved: egyik karjára ráesik egy hatalmas szikla. A film csúcspontjának már gyomorforgatóan realisztikus ábrázolása, ami igazán különlegessé teszi ezt a mozifilmet. Nem véletlen, hogy hat Oscar-díjra jelölték.

A hó társadalma

Az 1972-es andoki repülőgép-szerencsétlenség történetét már több alkalommal feldolgozták, köztük az 1993-as Életben maradtak című filmben. Ugyanakkor még sosem láthattuk a történteket ennyire pontosan ábrázolva, szinte változtatások nélkül megjelenítve mind az eseményeket, mind a karaktereket. A spanyol rendező, J.A. Bayona Oscar-díjra jelölt alkotása Pablo Vierci azonos című könyve alapján készült. Nem hiányoznak belőle a mély, tragikus érzelmek és a közel 2 hónapos éhezés minden részletének a bemutatása, mindezt úgy, hogy az áldozatokra is minden tiszteletet megadva emlékezik. Külön érdekesség, hogy a film teljes mértékben uruguayi és argentin szereplőgárdára épül, a jeleneteket pedig a baleset valós helyszínén vették fel az Andokban.