Még nem regisztráltam

TechTud

Doppio és espresso tonic – tíz verzió, ahogy ihatod a kávéd

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Nincs is jobb módja a reggelek indításának, mint egy csésze friss kávé… de milyen fajtát igyunk? Több tucat különböző opció közül választhatunk, így a válasz a kérdésre, hogy melyik passzol leginkább az ízlésünkhöz, annyira nem is egyszerű.

Te milyen kávét szoktál inni leggyakrabban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
WASHINGTON, DC - Costa Rican Cold-Brew Coffee photographed in Washington, DC. (Photo by Deb Lindsey For The Washington Post via Getty Images).

Cold brew

A neve hidegen áztatott kávét jelent, ízében egy filterkávéhoz hasonló ital. Azonban amíg a hagyományos filter esetében a kávét forró vízzel öntik le, addig itt a kávé hideg vízben való áztatással történő elkészítéséről van szó.

LOS ANGELES, CA - JULY 28: GCT coffee tonic in studio on Wednesday, July 28, 2021 in Los Angeles, CA.(Mariah Tauger / Los Angeles Times via Getty Images)

Espresso tonic

Ez a modern ital pont annyit ad, mint amennyit a neve elárul: az espresso, a tonic és jégkocka együtt kínálnak frissítő élményt.

Espresso coffee in a white ceramic cup on an orange background

Ristretto

Rövid kávé. Nagyon kevés vízzel, általában 15-20 ml körüli mennyiséggel készül. Lényegében az ízéért isszák, ugyanis az első másodpercekben sokkal intenzívebb ízek jönnek ki a kávéból.

Coffee - Drink, Cup, Mug, Cafe, Directly Above, Frothy Drink, hand, Women, One Woman Only,  Holding, Coffee Cup, Latte, Cappuccino, espresso, tea,

Espresso

Már a kávé szinonimájává vált, hiszen ha valaki annyit mond, hogy kér egy kávét, akkor jellemzően espressóra gondol. Mindössze 25-30 ml, és a tetején krémes hab, vagyis crema található.

espresso coffee with foam in white cup on black table, copy space, top view

Doppio

Bár névről kevesen ismerik, de egy dupla espressoról van szó. Kétszeres mennyiségű őrlemény, kétszeres vízmennyiség.

HANDOUT IMAGE: Washington, DC, Sept. 14, 2011 -- Filter Coffeehouse and Espresso Bar in Dupont Circle serves the popular  Flat White, an Australian-born, light-on-the-milk version of a latte, served complete with latte art ($3). Filter ranked high in the Post's online reader poll for best coffeeshops.  (Credit: Lavanya Ramanathan/The Washington Post via Getty Images)

Flat White

Hasonlít a cappucinóra, de dupla ristrettoval készül, és a tetején kevesebb tejkrém van – innen ered a neve is (flat white = lapos fehér).

Cup of cappuccino coffee on wooden table

Cappuccino

Egy espresso, csészétől függően 100-120ml felhabosított tejjel.

Glass of pumpkin layered spice latte with pumpkin puree. milk foam flowing from spoon and cinnamon standing on white marble table with grey wall at background. Copy space. (Photo by: Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images)

Melange

Ha ilyet rendelünk Magyarországon, egy latte macchiatóhoz hasonló italt kapunk, amelyben a cukor helyett méz van, és szép, különálló rétegek alkotják a kávét. Azt kevesen tudják, hogy a melange-nak eredetileg semmi köze a mézhez. A főleg Ausztriában elterjedt kávé annyiban különbözik a lattétól, hogy míg abban a tej dominál, a melange-ban egyenlő arányban van kávé és tej.

Cafe latte macchiato layered coffee in a see through glass coffee cup. The cup is on a wooden background with coffee beans on the table next to the cup.

Latte Macchiato

Egy espresso, pohártól függően 200-250 ml tejjel, vastag tejhabbal.

An almond milk latte is visible on a restaurant table, Pleasant Hill, California, November 9, 2021. Photo courtesy Sftm. (Photo by Gado/Getty Images)

Caffé Latte

Klasszikus tejeskávé, tehát a tej és a kávé teljesen összekeveredik, homogén italt eredményezve.

Americano coffee on tray

Lungo

Jelentése: hosszú kávé. Lényegében egy espresso kávé, amit nagyjából 50-70 ml forró vízzel hígítunk.

A cup of hot american black coffee with cream poured over. Tasty breackfast with creamy Camembert cheese on natural white wooden table.

Americano

Szintén hosszú kávé, de több vízzel jár, mint a lungo. A csészébe először nagyjából 1,5 dl forró víz kerül, és ebbe megy az espresso.