Még nem regisztráltam

TechTud

Sauvignon blanc, chardonnay, rizling – kedvenc fehérbortípusaink

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A fehérborok között mindenféle ízvilággal találkozhatunk – a könnyed, frissítő sauvignon blancoktól kezdve a gazdag és tölgyfahordós chardonnay-ig számos stílus és karakter létezik. A fehér borokat gyakran jellemzik a citrusos, gyümölcsös és virágos jegyek, és kiválóan párosíthatók különféle ételekkel.

Neked melyik a kedvenc fehérborod?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

23 szavazat.

Olaszrizling

Olasz vagy francia származású szőlőfajta. Nálunk szinte valamennyi borvidékén megtalálható. Alapvetően férfias bornak tartják, gyakran mutat keserű mandulára emlékeztető illat- és ízjegyeket, különösen a Balaton-felvidéken.

Chardonnay

Az egyik legelterjedtebb fehérbor szőlőfajta a világon, és sok különböző borvidéken találkozhatunk vele. Az eredeti származási helye Franciaország. A chardonnay borok különböző stílusokban és ízvilágokban elérhetők, attól függően, hogy hol és hogyan termesztik, valamint hogyan dolgozzák fel a szőlőt. A chardonnay lehet könnyed, gyümölcsös és frissítő, de lehet komplexebb, testesebb és tölgyfahordós érleléssel gazdagított is.

Rajnai rizling

Német eredetű világfajta, de Magyarországon is rendkívül elterjedt. Kiváló minőségű száraz fehérborok készíthetők belőle, amelyeket gyakran jellemzik a citrusos és gyümölcsös ízjegyek, például a zöldalma és a grapefruit. A rajnai rizling híres a magas savtartalmáról és a kiváló érési potenciáljáról, ami azt jelenti, hogy hosszú érleléssel komplexebb ízvilággal és karakterrel rendelkező borokat is előállíthatnak belőle.

Furmint

Magyarországon több száz éve jelen lévő fajta, amelyet ma főleg Tokaj-Hegyalján, Somlón, a Mecsekalján és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken termelnek. A furmintnak magas savtartalma és gazdag, gyümölcsös ízvilága van, amelyben megtalálhatók a citrusok, a körte és a barack jegyei.

Szürkebarát

Franciaországból származik, pinot gris, vagy pinot grigio néven is fellelhető. A legenda szerint a Badacsonyon szerzetesek honosították meg, és azóta is a borvidék egyik jellegzetes fajtája. Illata parfümös és fűszeres, sokszor diós-mézes jegyei teszik különlegessé.

Hárslevelű

Őshonos szőlőfajta a Kárpát-medencében, több borvidéken is termelik, de igazán Tokaj-Hegyaljára jellemző. Többnyire száraz vagy félszáraz bort ad amelyek rendkívül gazdag ízvilággal rendelkeznek. Az ízjegyek között megtalálhatók a barack, a körte, a méz és a virágos jegyek. Aszúsodásra hajlamos, a tokaji aszú készítésekor is használják.

 

Irsai Olivér

Az egyik legkedveltebb magyar nemesítésű szőlőfajta, amelyet kifejezetten a könnyű, gyümölcsös és illatos borokhoz használnak. Az ebből készült borok frissítőek és virágosak, jellegzetes illatokkal, mint például a muskotályos szőlő és a licsi. Népszerű választás a könnyed nyári borok kedvelőinek.

Cserszegi Fűszeres

Magyar nemesítésű fajta, 1982 óta tartozik az államilag elismert szőlőfajták közé. Jellegzetes borát a virágos, parfümös jegyeiről könnyű felismerni. Rendkívül jó savakkal bír.

Sauvignon blanc

Francia eredetű világfajta, de szinte valamennyi magyar borvidéken megtalálható. Általában élénk, frissítő és intenzív ízű bor, amely gyakran jellegzetes bodzás, citrusos és fűszeres jegyekkel rendelkezik.

Sárga Muskotály

Nem magyar származású fajta, de ennek ellenére komoly történelme van, egyes források szerint már a római időkben is termesztették a Kárpát-medencében. Nagyon népszerű, köszönhetően intenzív illatának és elegáns savainak.