Még nem regisztráltam

TechTud

Tíz teljesen hétköznapi dolog, ami tilos Észak-Koreában

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Észak-Korea a világ legelzártabb országa. Az állampolgároknak sajátos törvényeket kell betartaniuk, és nincs hozzáférésük olyan dolgokhoz, amik számunkra teljesen hétköznapiak. A legtöbb észak-koreai embernek valószínűleg fogalma sincs arról, hogy milyen korlátok között él, hiszen nem fér hozzá külső információkhoz.

Neked az alábbiak közül melyik hétköznapi dolog hiányozna a legjobban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

25 szavazat.
Woman holding a banner of 'We Need A Change'. Young woman with poster in front of people protesting about climate changing on the street. Meeting about problem in ecology, environment, global warming, industrial influence, climate emergency.

A kormány kritizálása

Minden észak-koreainak, aki Kim Dzsongun uralma alatt él, hűséget és engedelmességet kell esküdnie neki, családjának és az államnak. Azokat, akik megfenyegetik vagy akár megsértik a legfelsőbb vezetőt vagy családját, börtönbe kerül, de akár ki is végezhetik. Ez vonatkozik a látogatókra is.

Woman in cafe shopping online with laptop

Internet használata

Észak-Koreában törvénybe ütközik a globális internet használata.  A kormány szigorúan ellenőrzi az internetet, és csak néhány kormányzati tisztviselőnek, tudósnak és diáknak engedélyezi a hozzáférést. Mindenki más számára a kormány szabályozza a saját állami hálózat használatát. Az internetet fenyegetésnek tekintik a kormányra nézve, mivel ez egy olyan eszköz, amellyel kapcsolatba lehet lépni az emberekkel a világ minden tájáról.

Passports on a map of the world to illustrate the keys to world travel

Az ország elhagyása

Minden utazáshoz a kormány jóváhagyása szükséges. Néhányaknak sikerült elhagyni az országot enélkül is, de sokan vesztették életüket menekülés során. Azoknak a keveseknek, akiknek sikerül kijutniuk, általában fizetniük kell egy embercsempésznek, de még így is kockázatos. Ha elkapják őket, az egész családjukat koncentrációs táborokba küldhetik, vagy akár meg is ölhetik.

Portrait of a young handsome Asian entrepreneur wearing smart glasses, smiling and looking forward to his future startup innovations. New business owners and technology moving forward

Mosolygás

Törvénybe ütközik, ha az észak-koreaiak mosolyognak július 8-án, Kim Ir Szen halálának évfordulóján. Ha az állampolgárok megszegik ezt a szabályt, akkor koncentrációs táborba küldhetik őket, vagy akár az életük is veszélybe kerülhet.

Young woman comparing with two things.

Pályaválasztás

A középiskola befejezésekor minden állampolgárnak csatlakoznia kell a katonasághoz. A férfiak 10 évig, a nők 23 éves korukig maradnak. A katonaság után mindenkinek kiosztanak egy hivatást, amibe nincs beleszólásuk. A legtöbb munka gazdálkodással, mezőgazdasággal kapcsolatos. Minden munkahét 48 órából áll és csak vasárnap van szabadnapjuk. Egyszer 2016-ban az egész országnak – az elit rétegen kívül – 70 napot kellett folyamatosan dolgoznia a gazdaság fellendítését célzó kormányrendelet miatt.

asian business person sitting on desk talking on mobile phone in office.

Telefonálás

Nemzetközi hívás kezdeményezése után Észak-Koreában a telefonáló börtönbe kerülhet.

Young Asian man sitting on white background

Farmer viselése

Az észak-koreai elnök úgy döntött, hogy tilos szűk szabású farmert hordani, mert a nyugati civilizáció divatja. Ha valaki megszegi ezt a szabályt, bíróság elé állítják.

Young man looking away from car window. Male is driving vehicle in countryside. He is on road trip during summer.

Vezetés

Észak-Koreában százból nagyjából egy embernek megengedett, hogy járművel rendelkezzen. (A többiek pedig vélhetően nem engedhetik meg maguknak a vásárlást).

TV nézés

Az észak-koreaiaknak nem szabad külföldi csatornát nézniük, de még külföldi rádiót sem hallgathatnak. Az internethez hasonlóan saját állami televíziójuk is van. Illegális olyan televíziót vagy rádiót birtokolniuk, amely képes bármi másra is ráhangolódni, mint a hivatalos észak-koreai média.

Perm rolling the hair onto curlers

Új frizura választása

A nők 14 frizura közül választhatnak, és ezek többsége rövid, mivel a házas nőknek általában rövid hajuk lehet. A férfiak nem viselhetnek 5 centiméternél hosszabb hajat.