Még nem regisztráltam

TechTud

Marburg, nipah, ebola – a világ legveszélyesebb vírusai

Bihari Dániel
Bihari Dániel

A Covid megmutatta, mit okozhat egy pandémia a XXI. századi globalizált világban, pedig az a vírus még nem is tartozik a keményebbek közé. Ha egy ebola, nipah vagy marburg vírus szabadulna rá a világra, akkor háborús veszteségekkel kellene számolni. És itt van az X-betegség, amit ma még nem ismerünk, de tudjuk jól: bármikor előbukkanhat a homályból egy veszélyes, eddig nem ismert kórokozó.

Szerinted melyik a legijesztőbb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

X-betegség

Az X-betegség létező kategória: olyan, járványt okozó betegségeket jelent, amelyeknek a kórokozóját még nem ismerjük, vagy jelenleg nem ismert róla, hogy emberi megbetegedést is okozhat. Ezek felismerésére, megismerésére komoly kutatások folynak, zoonózisok szempontjából nagy tömegük és széles elterjedésük okán a madarak, a rágcsálók, a denevérek, és vektor szerepük miatt a szúnyogok, kullancsok igényelnek elsősorban figyelmet.

Marburg vírus

A marburg vírus az ebola rokona, az egyik leghalálosabb kórkozóként tartják számon. Gyümölcsevő denevérekről terjedhet át az emberre: magas lázzal, izomfájdalmakkal, vérhányással és belső vérzésekkel járhat, védőoltás és célzott kezelés nem létezik ellene. A WHO adatai szerint a halálozási arány akár 88 százalék.

Ebola vírus

Az ebola állatról emberre és emberről emberre is terjedő súlyos fertőzés, eredeti, természetes gazdáját egyelőre nem azonosították. A légző-, emésztő-, ideg- és az érrendszer is érintett lehet, a betegség tetőfokán vérzéses láz tünetei jelentkeznek. Az ismert járványok során a halálozás 25-90 százalék közötti.

Nipah vírus

A nipah vírust gyümölcsevő denevérek hordozzák, tüneteit tekintve olyan, mint a kullancs-encephalitis: súlyos lefolyású, idegrendszeri agyvelő- és agyhártyagyulladást okoz. Súlyosabb tünetei lehetnek még például a megváltozott tudatállapot és atipikus tüdőgyulladás, védőoltás és célzott terápia híján az esetek 70 százalékában halálos.

Fekete himlő

A Poxvirus variolae vírus okozta fekete himlő az emberiség történetének legpusztítóbb betegsége, csak a XX. században 300 millió ember haláláért felelős. Égő fájdalommal járó hólyagos kiütések jellemzik, a halálozás 20-40 százalék, és vakság, hajvesztés, a végtagok torzulása maradhat a gyógyulás után. A védőoltásoknak köszönhetően mára eltűnt, de a mai népességben már jócskán lecsökkent az immunitás, újbóli felbukkanása óriási tragédia lenne.

Krími-kongói vérzéses láz

A krími-kongói vérzéses lázat az azonos nevű vírus okozza, ez a kullancsok által terjesztett egyik legsúlyosabb betegség. Fejfájással, lázzal, izom- és ízületi fájdalmakkal, hátfájással és hasfájással jár, tipikus és veszélyes tünete a bőr alatti szövetek vérzése, az esetek 30 százalékában végződik halállal. A kórokozó legfőbb vektorai a Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsok, amelyek már hazánkban is megjelentek.

Dengue vírus

A dengue-láz okozója, szúnyogok terjesztik és Földünk trópusi, szubtrópusi vidékein okoz járványokat.  Láz, fejfájás, kiütések, illetve akár rendkívül erős izom- és ízületi fájdalmak kísérik. Célzott kezelés nincs ellene, a kezeletlen esetek öt százaléka vezet halálhoz.A klímaváltozással egyre nagyobb területek érintettek, a WHO adatai szerint évente 100-400 millió embert fertőz meg.

Rotavírus

A kisgyerekek körében hasmenést (gyakran véres hasmenést) okozó vírus a széklettel terjed. Hányás, hasmenés, gyomorfájdalom és enyhe láz jellemzi, évente több mint 500 ezer ember halálát okozza. Védőoltással megelőzhető, de a gyenge egészségügyi rendszerrel és rossz higiénés viszonyokkal rendelkező szegény országokban rendkívül gyakori.