Még nem regisztráltam

Életke

ABC, MTK, OFOTÉRT – biztos, hogy tudod, mit rövidítünk?

top24-admin

Rengeteg mozaikszót használunk, tudjuk is, hogy mit jelentenek, azzal viszont már sokan gondban lennének, ha fel kellene mondaniuk, hogy pontosan milyen kifejezéseket rövidítünk le velük. Még az olyan egyszerűbb betűszavakba, mint a KÖZÉRT vagy a BTK is beletörhet a bicskánk.

Neked melyik mozaikszó okozta a legnagyobb fejtörést?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.

OFOTÉRT

Az OFOTÉRT a leghosszabb mozaikszó az összeállításunkban, de nem csak ezért ragad meg nehezen, mit rövidítenek vele. Az Optikai, Finommechanikai és Fotócikkeket Értékesítő vállalat névből minimum egy szót sohasem használunk, de nem is ez a fontos, hanem, hogy ha szemüveget vagy kontaktlencsét szeretnénk venni, akkor tudjuk, milyen feliratot kell nézni.

IBUSZ

Az 1994 óta kft-ként működő IBUSZ jogelődjét 1902-ben alapították. Saját hálózatában összesen 43 irodát működtet Budapesten, vidéki városokban és határállomásokon, míg viszonteladó partnereinek száma csaknem háromszáz. Szerte a világban szervez üdülőprogramokat, körutazásokat és városlátogatásokat.

1424868032

SZTK/NEAK

Bár ma már NEAK van SZTK helyett, nem biztos, hogy jobban jártunk, a Szakszervezeti Társadalombiztosítási Központ helyett már a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt kell lerövidíteni. Pedig mindkettő az állami egészségbiztosítást jelenti.

KÖJÁL

Mennyivel egyszerűbb volt, amikor a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ helyett még a Köjál mozaikszót használtuk! Nemcsak a mozaikszó volt egyszerűbb, de egy fokkal könnyebb volt megjegyezni a Közegészségügyi és Járványügyi Állomást is.

MÉH

Sokak számára nyilvánvaló, hogy ha fémhulladékot kell leadni, akkor a MÉH-be kell menni, de talán kevesebben tudják, minek a rövidítése is ez a mozaikszó. Nem biztos, hogy sokszor fogja kimondani életében, de álljon itt: Melléktermék- és Hulladékhasznosító (Vállalat).

KÖZÉRT

Megyek az abécébe, megyek a közértbe – amennyire különbözik a két mozaikszó, annyira hasonló a jelentésük, hisz ugyanúgy élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket jelöltek velük. Örüljünk a mozaikszavaknak, például azért, mert nem kellett kimondanunk azt hogy Községi Élelmiszerkereskedelmi Részvénytársaság.

MTK

Bár csak három betű, nagyon könnyű elrontani a mozaikszó megfejtését.  Azt gondolnánk, a „k” végén klubot jelent, a „t”-re pedig a tornától a testnevelőig sok megoldás született, de a fővárosi egyesület neve: Magyar Testgyakorlók Köre, ami mára kiegészült a Budapest Football Clubbal.

sb10066514k-002

ABC

A legelterjedtebb tévhit szerint az ABC azt jelenti, hogy a boltban minden megtalálható, ami az abécé valamelyik betűjével kezdődik, de nem erről van szó. Az Általános Beszerzési Cikkeket / Általános Bolti Cikkeket rövidítették így, és bár ma már egyre kevesebb az ilyen üzlet, a köznyelvben még mindig benne van az „ábécé”.

TÜZÉP

A TÜZÉP-ről sokaknak eszébe jut az építőipar és az ahhoz kapcsolódó termékek, de ez csak részben igaz. a Tüzelő- és Építőanyag kereskedelmi Vállalat korábban az azonos mintára épülő telephelyek gyűjtőszava volt, amelyeket ma már jobbára kisvállalkozások üzemeltetnek.

BTK

Ez az a mozaikszó, amivel senki sem akar kapcsolatba kerülni, leszámítva azt az esetet, ha a szakmája köti hozzá, vagy ha bölcsészettudományi karra jár egy egyetemen. A BTK a Büntető törvénykönyv rövidítése, ez a kódex határozza meg az egyes bűncselekményeket és az értük kiszabható büntetéseket.