Még nem regisztráltam

Kult

Házsongárdtól a Père-Lachaise-ig – a legkülönlegesebb sírkertek a világon

Csontos Kata
Csontos Kata

Számos kivételesen szép és különleges temető létezik világszerte, amik közül mára nem egy népszerű turisztikai látványossággá is vált. Több sírkertet az egyedülálló hangulata, némelyiket az ott eltemetett hírességek tesznek különlegessé.

Szerinted melyik a legkülönlegesebb az alábbi temetők közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Házsongárdi temető

Az európai temetők közül talán a legszebb, de mindenképpen a legkülönlegesebb Európa egyik legrégebbi sírkertje, a kolozsvári Házsongárdi temető, melyet az 1585-ös pestisjárvány idején létesítettek. A köztemetőben felekezettől függetlenül bárki helyet kaphatott. A temető valóságos panteon, mivel több erdélyi történelmi család kriptájának ad helyet, de a szellemi élet meghatározó személyiségei közül is többen itt nyugszanak, például Apáczai Csere János, Dsida Jenő és Kós Károly is.

Prágai régi zsidó temető

A világ egyik legzsúfoltabb temetője a prágai régi zsidó temető, amit a XV. században alapítottak, amikor a törvény szerint a zsidó polgárok csak a városon belül temetkezhettek. A szabályozás és a zsidó hagyomány – miszerint nem szabad elmozdítani a holtakat – miatt 12 réteg mélységben állnak a sírok. Több mint 12 ezer sírkő és több százezer ember lelt ott örök nyugalomra.

Fiumei úti sírkert

Budapest, egyben Magyarország egyik legfontosabb temetője a Fiumei úti sírkert. Az 1849-ben megnyitott temetőben nyugszik a XX. század második felének és a XXI. század első felének számos nevezetes magyar közéleti személyisége, többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos. Értékét a századforduló művészeti szempontból is különösen igényes sírkövei, szobrai, és több, nagyméretű családi mauzóleuma növeli.

Père-Lachaise temető

Az egész világ talán leghíresebb és leglátogatottabb temetője a párizsi Père-Lachaise, melynek területén temérdek híresség nyugszik: Apollinaire, Chopin, Delacroix, Jim Morrison, Édith PiafMarcel Proust, Oscar Wilde és Molière is.

Okunoin temető

A Kója-hegyen található Okunoin, Kúkai mauzóleuma egy buddhista zarándokhely, amit Japán 816 óta létező, leghatalmasabb temetője vesz körül mintegy 200 ezer sírkővel. Ezek között vannak szokatlanabbak is, például kávéscsésze- vagy űrhajóalakú.

Waverley temető

A Waverley egy műemléki védettséget kapott temető a sziklák tetején, Sydney külvárosában, óceánra néző kilátással. Leginkább az épségen megmaradt viktoriánus és Edward-kori síremlékekről híres. Rendszeresen emlegetik a világ egyik legszebb temetőjeként.

Névtelenek temetője

A bécsi névtelenek temetőjében az 1900 és 1940 között Dunába veszett, beazonosítatlan halottakat helyeztek nyugalomra. A felismerhetetlen testeket a megszokott végtisztesség helyett ének és beszéd nélkül, egy asztalosműhely által felajánlott, jelöletlen fakoporsókban temették el.

Highgate temető

A XIX. században hozták létre, miután London belvárosi temetői megteltek. A viktoriánus kori Angliát áthatotta a romantika, amely egyiptomi és gótikus stílusú sírokat eredményezett a Highgate-ben. A XX. századik második felére a temető elhanyagolttá vált, a sírkert számos horrorfilmben volt helyszín, és egy időben magukat vámpírvadászoknak nevező emberek lepték el éjszakánként. Legalább 850 közismert ember alussza örök álmát ott, köztük van például Karl Marx és George Michael is.

Vidám temető

A romániai Szaploncán található a Vidám temető, mely nevét az élénk színűre festett, tarka sírokról kapta. A fejfákra az elhunytak képmásai és a róluk szóló kedves feliratok vagy ironikus kis versek kerültek. Az apró képeken bőven vannak alkoholfogyasztásra, hűtlenségre vagy éppen anyósok kárára elsütött viccek.

Recoletai temető

Buenos Airesben található a Recoletai temető, ez Argentína legnevesebb nyughelye. Számos híres ember, köztük nemzeti hősök, elnökök, művészek, sportolók és Nobel-díjasok vannak ott elmetetve. Különlegessége, hogy nem hagyományos sírok és sírkövek találhatók ott, hanem az egész temető egy díszes kriptákból álló „város”.