Még nem regisztráltam

TechTud

A világ leggyomorforgatóbb ételei és italai

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Bár általában az ételek megítélése szubjektív kérdés, abban talán mind egyetérthetünk, hogy az alábbi ételek az emberek többsége számára nem éppen hívogatóak.

Szerinted melyik a legundorítóbb az alábbi ételek/italok közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

11 szavazat.
Close-up Picture of balut - a breeded cooked duck-egg

Balut

Tojásában főtt, némileg fejlett kacsaembrió melynek már van tolla és csőre. Az embrió fejlettségétől függően más-más állagú lehet az étel. A kacsákat néhány hétig hagyják fejlődni a tojásban, majd megfőzik, és felszolgálásig forró homokban tartják.

11 June 2021, Berlin: Baby mice, pickled in rice wine, lie in a bottle in the Disgusting Food Museum Berlin, the museum against good taste. Perhaps the most disgusting museum in Berlin shows what people can eat - if they don't lose their appetite. (to dpa "Exhibition of bad taste lures with disgusting food") Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl/picture alliance via Getty Images)

Egérbor

Általában pár napos, még csupasz egerekre öntenek rizsbort, majd egy évig erjesztik. Kínában és Koreában úgy gondolják, hogy különösen hatékony gyógyszer az asztma, valamint a májbetegségek kezelésére, az íze pedig a benzinére hasonlít. A bor elfogyasztása után az egereket is megeszik.

Surströmming is fermented fish, the best way to eat it is on buttered crispbread with cheese, with the fish mashed up with boiled potatoes. Because of the strong smell, surströmming is ordinarily eaten outdoors. The pressurized can is usually opened some distance away from the dining table.

Surströmming

A svédek híres erjesztett hering konzervje. A szaga miatt még ők is csak szabadtéren fogyasztják ezt a rothadó halat. A szagáról sokat elárul, hogy több nagy légitársaságnál tilos még csak a szállítása is.

Bat soup in Palau

Denevérleves

Amikor a denevéreket megfőzik, erős, vizeletszerű szagot árasztanak, de a húsuk állítólag édes, és az ízük kicsit olyan, mint a csirkéé.

Preserved duck egg on white isolated background

Száznapos tojás

Az alapja általában nyers kacsa-vagy tyúktojás, melyet három hónapra egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékbe tesznek. Idővel a tojásfehérje zselatinszerű, borostyánszínű masszává alakul át, a tojássárgája pedig túrószerű, krémes állagot vesz fel és bezöldül.

lutefisk or dried fish ready for market from the Lofoten Islands of Norway above the Arctic Circle

Lutefisk

Igazi skandináv csemege! Lúgban áztatott tőkehal, melynek büdös sajt szaga van, az állaga pedig kocsonyás.

Casu Marzu, traditional Sardinian sheep milk cheese that contains live insect larvae (maggots), Sardinia, Italy, Europe. (Photo by: Enrico Spanu/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images)

Casu marzu

A casu marzu jelentése rohadt sajt. Szardínia egyik leghíresebb kuriózuma. Juhtejből készítik, majd a sajtot a szabad levegőn hagyják, hogy a legyek belepetézzenek és a lárváik elősegítsék az erjedési folyamatot. Ennek eredménye, hogy a sajt meglágyul és némi folyadék is szivárog belőle.

Boiling milk in the process of making the traditional Mongolian alcoholic drink airag.

Kumisz

Fermentált kancatej, amely Dél-Oroszországban és Közép-Ázsia nomád népeinél a mai napig egy közkedvelt alkoholos, enyhén édeskés és szénsavas ital.

Escamoles

Mexikói kaviárnak is nevezik ezt az ősi mezoamerikai eredetű ételalapanyagot, amely a Liometopum aniculatum nevű hangya lárváiból áll.

11 June 2021, Berlin: A bull penis lies in a showcase in the Disgusting Food Museum Berlin, the museum against good taste.  Perhaps the most disgusting museum in Berlin shows what people can eat - if they don't lose their appetite. (to dpa "Exhibition of bad taste lures with disgusting food") Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl/picture alliance via Getty Images)

Bikapénisz

Sokak szerint vágykeltő hatással bír. Kínában nagy kultusza van a péniszevésnek, Pekingben például külön péniszétterem is van, ahol kizárólag különböző állatok hímtagját lehet elfogyasztani.

grilled guinea pig dish in the peruvian Andes at Cuzco Peru South America

Sült tengerimalac

Igazán közkedvelt és népszerű étel, leginkább Peruban. A tengerimalac gyorsan szaporodó, kevés pénzből is fenntartható állat, melyet a világ más részein inkább házi kedvencnek tartanak.

Raw luwak coffee beans before roasting. The most expensive coffee beans in the world.

Cibetmacska kávé

A Kopi Luwak a világ legdrágább kávéja, ami a cibetmacska ürülékéből kiválogatott kávébabból készül.