Még nem regisztráltam

TechTud

Az óceánok legbizarrabb élőlényei

Vörös Rebeka
Vörös Rebeka

Sokan kíváncsiak az univerzum felfedezésre váró életformáira, ám szerencsére itt a Földön is akad egy csomó ismeretlen faj, főleg a vizekben. Az alábbi tíz élőlény garantáltan megjelenhetne bármelyik sci-fiben.

Melyikkel úsznál legkevésbé szívesen szembe?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra!

9 szavazat.
Deep Sea Frilled Shark, 3D Rendered

Karcsú galléros cápa

A porcos halak osztályába tartozó karcsú galléros cápa egy élő kövület. A sokáig kihaltnak hitt ragadozó borotvaéles fogai kicsik, háromágúak. Egyes egyedek hossza elérheti a két métert is.

Pelikánangolna

Hatalmas szája van, különleges kialakítású állkapcsa, és akár egy méter hosszúra is megnőhet. A pelikánangolna átlagosan az 1200-1400 méteres mélységet kedveli, az óceánok trópusi, valamint mérsékelt övi részeiben fellelhető. Teste vékonyodó, világítószervekben gazdag, fő táplálékát az úszórákok jelentik.

3D rendered deep sea Goblin Shark

Koboldcápa

Ennek a cápának a megjelenése egyszerre rémisztő és mulatságos. 125 millió éve vannak jelen a Földön, így ők az egyik legrégebbi lakói a bolygónknak. Előreugró állkapcsa és lapos orra összetéveszthetetlenné teszi.

Veined Kalmar, Loligo forbesi, Azores, Atlantic Ocean, Portugal

Óriáskalmár

A skandináv mondákból ismert Kraken és az óriáskalmár valószínűleg azonos, ám a legendákkal ellentétben, a tengerbiológusok szerint az óriáskalmár ártalmatlan az emberekre és a hajókra nézve. Pontos élőhelyei nem ismertek, de a Csendes-óceánban biztosan megtalálhatóak. Egyes példányok akár tizenhárom méteresre is megnőhetnek, ám hitelesítetlen beszámolók húsz méteres egyedekről is beszámoltak.

Ezüst bárdhal

Ez az élőlény szerencsére épp olyan apró, mint amilyen ijesztő. Az ezüst bárdhal egy mélytengeri ragadozó, mely csupán hét centiméter hosszúra nő meg. Némelyik szervének kémiai reakciói fénysugárzással járnak, így képes világítani.

rare marine creature, swimming in the ocean

Szíjhal

A csontos halak közé tartozó szíjhalak a Földközi-tengerben, trópusi folyókban és az óceánokban egyaránt megtalálhatók. Testük elérheti a 270 kilogrammos súlyt és a nyolc méteres hosszúságot.

Arc nélküli hal

Ezt a különös élőlényt 4000 méter mélyről hozták föl. Az állat testén egyáltalán nem található szem vagy ahhoz hasonló szerv, így ránézésre teljesen arctalannak tűnik.

Japán tengeri pók

Az óriás japán rák vagy másnéven a japán tengeri pók az egyik legnagyobb élő ízeltlábú. A kifejlett példányok súlya elérheti a 19 kilogrammot. Testük narancssárga, páncéljuk 40 centiméter átmérőjűre is megnőhet. Akár három lábuk elvesztését is képesek túlélni.

Fecskendőféreg

Ezek a bizarr külsejű élőlények a mélytengeri környezetet kedvelik. Képesek befelé fordítani fejüket – ezzel a meghökkentő reakcióval védekeznek a veszély ellen.

Tengeri angyal

A tengeri angyalok az egyik legősibb tengeri élőlények. Nevüket kinézetük után kapták. Puhatestű, hidegvizekben megtalálható létformák. Méretük csupán 3-5 centiméter.