Még nem regisztráltam

TechTud

Kontroller, előfizetés, gamer szék – ezt vegyük egy videójátékosnak karácsonyra

Birkás Péter
Birkás Péter

Egy gamernek nem feltétlenül könnyű ajándékot venni, főleg ha egyáltalán nem mozgunk otthonosan ebben a szubkultúrában. Éppen ezért most összeállítottunk egy olyan listát, amin olyan lehetőségek szerepelnek, aminek jó eséllyel minden videójátékos örülne – ráadásul nem csak karácsonyra.

Szerinted melyik a legjobb választás?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Gamer szék

Ezek a kiegészítők kifejezetten a gamerek igényeit figyelembe véve lettek kialakítva, ennek megfelelően akár hosszú órákon át is megfelelő kényelmet biztosítanak. Találhatunk belőlük továbbá olyan verziókat is, amik mindenféle extrákkal vannak felszerelve: például pohártartóval vagy éppen bekapcsolható LED-fényekkel. Egy ilyen szék nem olcsó mulatság, de minden játékos hálás lesz, ha egy ilyet talál a fa alatt – vagy hát inkább mellette.

Háttértár

Ha valamiből egy gamernek sosincs elég, az bizony a tárhely, hiszen a játékok szinte napról napra több helyet igényelnek a meghajtókon. Egy PC-be vagy laptopba könnyen vásárolható nagyobb kapacitású SSD, és szerencsére már az újgenerációs konzolok (Xbox Series X és S, illetve PlayStation 5) is úgy lettek megtervezve, hogy utólag bővíthető legyen bennük az elérhető háttértár. A beszerelés ráadásul olyan egyszerű, hogy egy laikusnak sem okoz komolyabb problémát.

G-Lab K-Mic Natrium mikrofon., Image: 784597650, Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Mikrofon

Bár a legtöbb gamer füles megoldja a mikrofon problémáját, de ha valaki nem pusztán játékra használna egy ilyen kiegészítőt, hanem mondjuk streamelésen is gondolkodik, akkor muszáj lesz a fejhallgatókba épített megoldásoknál profibb lehetőséget választani. A kínálat hatalmas, de 40-50 ezer forint környékén már lehet olyan modelleket találni, amik kielégítenek minden igényt – és itt nem feltétlenül a szívárvány minden színére képes LED-fényekre gondolunk.

PlayStation 5 Pulse 3D vezetéknélküli fejhallgató, Image: 607070742, Fotó: Marjai János

Fejhallgató

Legalább olyan fontos kiegészítő, mint a kontroller. Nem csupán azért, mert ezzel meg lehet kímélni a családot a csatazajtól, de azért is, mert minden gamer fülesnek része a mikrofon, ami nélkülözhetetlen az olyan online játékokhoz, ahol szeretnénk kommunikálni a barátainkkal/társainkkal. Itt is főleg arra kell figyelni, hogy olyan modellt válasszunk ajándéknak, ami passzol a meglepni kívánt személy játékgépéhez – legyen az PC vagy éppen valamelyik konzol.

PlayStation 5 kontroller teszt, Image: 626298717, Fotó: Farkas Norbert

Kontroller

Ha valamiből sosem elég egy, az a kontroller, főleg ha valamilyen konzolon (Xbox One, X vagy S, PS4, PS5, Nintendo Switch) játszunk, de egy PC mellé is nagyon jól tud jönni egy ilyen kiegészítő. A vásárlásnál mindössze arra kell figyelni, hogy olyan változatot vegyünk, ami kompatibilis a megajándékozni kívánt személy gépével. Hiába néz ki például nagyon jól egy Xbox kontroller, értelemszerűen a PlayStation konzolosok semmire nem mennek vele.

Előfizetés

Már a videójátékok világában is rég megszokottak a különböző előfizetéses szolgáltatások, konzolon például ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy lehessen a világhálón multiplayert játszani. Éppen ezért az adott időszakra (negyed-, fél- vagy egész év) szóló előfizetésekkel nem lehet hibázni. PC-re és Xbox konzolokra ott az Xbox Game Pass, PlayStation gépekre pedig a PlayStation Plus szolgáltatás. Ma már Switch konzolra is vásárolható Nintendo Online előfizetés.

Kredit játékra

Egy gamernek nyilván játékot kellene ajándékozni, de ugye mit? Ha fogalmunk sincs, akkor is van megoldás: adjunk neki elkölthető összeget, amiből aztán megvásárolhatja, amit szeretne. Nem készpénzre gondolunk, hanem ajándékkártyára, amit be lehet váltani a Steamen (ez ugye a PC-s játékosoknak jó), az Xbox vagy a PlayStation konzolok digitális áruházában. Szerezhetünk sima kódot, de még ma is létezik kézzel fogható papír változat is.