Még nem regisztráltam

TechTud

Okosgyűrű, átlátszó tévé, karperec telefon – A jövő eszközei, amiket már láttunk élőben

Birkás Péter
Birkás Péter

Az elmúlt két hónapban megjártuk a Las Vegas-i CES kütyüexpót, ott voltunk a február végén rendezett Mobile World Congress-en (MWC) is, és mindkét eseményen láttunk olyan kütyüket, amik még elérhetetlenek vagy megfizethetetlenek a nagyobb tömegek számára, de simán elképzelhető, hogy a közeli vagy valamivel távolabbi jövőben olyan hétköznapi eszközökké válnak, mint a mindenki zsebében/táskájában ott lapuló okostelefonok.

Te melyiket használnád legszívesebben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.
Apple Vision Pro kiterjesztett / virtuális valóság szemüveg 2024. február 21-én., Image: 849123430, Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Apple Vision Pro

A VR és AR headsetek évek óta létező termékkategória, de még senki nem készített olyan könnyen kezelhető és olyan jó képminőségű kütyüt, mint az Apple. A Vision Pro névre keresztelt szemüveg ugyanakkor egy darabig még biztos nem lesz tömegtermék. Egyrészt csak az USA-ban kapható, nagyon drága (1,25 millió forint), és hiába egyszerű használni, a viselése hosszú távon kényelmetlen, főleg a súlya miatt. De egy kisebb, olcsóbb verzió még nagy sikert arathat.

Samsung Galaxy S24 Ultra okostelefon 2024. január 24-én., Image: 840279421, Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Telefon mesterséges intelligenciával

A mesterséges intelligencia hamarosan tényleg ott lesz minden kütyüben, ez alól az okostelefonok sem kivételek, annyir nem, hogy a januárban bejelentett Galaxy S24 készülékeknek ez az egyik legfontosabb ismérve. Fordít, segít jobb fotókat készíteni, rendszerezi számunkra a rögzített és leírt információkat – és mindez még csak a kezdet. A telefonokba költöztetett MI a jövőben olyan dolgokra lesz képes, amit ma még el sem tudunk képzelni.

AI Pin

Arra mindenkinek érdemes készülni, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan ott lesz minden kütyüben, és már akadnak olyan próbálkozások is, ahol a kütyü lényege a mesterséges intelligencia. Ilyen az AI Pin is, ami egy viselhető eszköz mikrofonnal, hangszóróval, érintőpanellel, de a kommunikáció elsődleges formája a beszéd. Megkérhetjük az MI-t mindenféle dologra, ő pedig segít, válaszol, vagy ha kell, kivetíti nekünk a kezünkre a szükséges információkat.

Okosgyűrű

Az okosgyűrűk 2024-ben már messze nem számítanak újdonságnak, de nem állítható, hogy különösebben elterjedt lenne az ilyen jellegű kütyük viselése. Ez változhat meg a jövőben, hiszen a Samsung az MWC-n közelebbről is megmutatta a Galaxy Ringet, az első ilyen jellegű termékét, és bizton állítjuk, hogy hamarosan rengeteg gyártó kínálatában felbukkannak majd az ilyen megoldások. Hogy mire lesz ez jó? Főleg az aktivitásunk és az egészségünk nyomon követésére!

Karperec telefon

A hajlítható kijelzős telefonok sem számítanak már újdonságnak, de a Motorola ezt a kategóriát is új szintre kívánja emelni egy olyan telefonnal, amit akár a csuklónk köré is fel lehet tekerni, amolyan karperecként. A technológia ehhez már rendelkezésre áll, de az MWC-n is kiállított modell ennek ellenére még csak koncepció, a gyártónak nincsenek konkrét tervei azt illetően, mikor és mennyiért küldi kereskedelmi forgalomba az egyelőre név nélküli eszközt.

24 February 2024, Spain, Barcelona: A laptop with a transparent screen stands in a room in Barcelona, where computer manufacturer Lenovo presented new products. It is a prototype (proof of concept) - whether it will ever come onto the market is still unclear. The Hong Kong-based company is presenting new products and the transparent prototype at the Mobile World Congress (MWC) trade fair. Photo: Wolf von Dewitz/dpa (Photo by Wolf von Dewitz/picture alliance via Getty Images)

Átlátszó kijelzős laptop

Ha az átlátszó kijelzős tévé még nem lenne elég, akkor van eg jó hírünk, az MWC-n bemutatták a világ első átlátszó kijelzős laptopját, aminek még fizikai billentyűzete sincs, hiszen annak a szerepét egy érintőkijelző tölti be. Persze a boltba még nem érdemes rohanni, ugyanis a Lenovo által gyártott Project Crystal csak egy koncepció, egyelőre nincs tervben, hogy kereskedelmi forgalomba kerülő termék legyen belőle. De ki tudja, hogy mit hoz a jövő?

Átlátszó tévé

Az átlátszó kijelző technológia egy ideje ugyan már nem számít újdonságnak, hiszen több gyártó is mutatott már be különböző koncepciókat, az LG viszont a 2024-es CES-en jelentette be, hogy piacra dobja az első ilyen jellegű OLED tévéjét. Árat és megjelenési dátumot ugyan még nem mondtak, viszont a technológia annak ellenére is lenyűgöző, hogy – egyelőre – a képminőség például nem ér a hagyományos OLED paneles okostelevíziók nyomába.

Elektromos autó mobilgyártótól

A Tesla alig pár év alatt teljesen felforgatta az autópiacot és lett az egész szegmens egyik legfontosabb szereplője. Ezek után nem meglepő, hogy a főleg az okostelefonjairól híres Xiaomi is úgy döntött, hogy előáll a saját elektromos autójával. A Kínában már tesztfázisban lévő SU7 modell ellátogatott a 2024-es MWC-re is. A közel 300 lóerős járgányt 220 kW-os motorral szerelik fel, fejlett radar és lidar-technológia is található benne. Pár év, és az európai utakon is ott lehet.