Még nem regisztráltam

TechTud

Nukleáris háború, vízhiány, MI – a ChatGPT szerint ezek az emberiség kipusztulásának fő veszélyforrásai

Balázs Besenyei
Balázs Besenyei

Filozófusok, társadalom- és jövőkutatók egész sora fejtegette már, mik lehetnek majd azok a veszélyek, amelyek az emberiség kipusztításához vezethetnek. Persze Hollywood is szeret különféle forgatókönyveket megmutatni a vásznon: háború a vízért; nukleáris katasztrófa; egy idegen civilizáció leigáz bennünket. Az embereket már egy ideje lázban tartja a ChatGPT nevű, akár egy komplex esszé megírására is képes csetbotja. Megkértük, vázoljon 10 lehetséges okot arra vonatkozóan, milyen módokon pusztulhat ki az emberiség a jövőben, és állítson fel ezekről egy valószínűségi sorrendet.

Szerintetek melyik a legvalószínűbb forgatókönyv ezek közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

11 szavazat.

Klímaváltozás

A ChatGPT szerint jelenlegi ismereteink és fennálló kockázatok alapján a klímaváltozás a legégetőbb kérdés. Ahogy írja: „a globális felmelegedés és a klímaváltozás már most is súlyos hatásokat gyakorol a Földre és az emberi életre, és ezek a hatások tovább súlyosbodhatnak a jövőben”.

Természeti katasztrófák

Kis túlzással hetente szembesülünk azzal, manapság mennyi erdőtűz, szökőár pusztít világszerte, nem beszélve a vulkánkitörésekről, földrengésekről. „Földrengések, vulkánkitörések és szuper-viharok időszakonként súlyos pusztítást okozhatnak” – írja a ChatGPT.

Vízhiány

„Az ivóvízhiány és a vízforrások kimerülése számos régióban súlyos problémát okozhat.”

Poor Indian children keeping their hands up and asking for support.

Élelmiszerhiány

„Az élelmiszertermelés és -ellátás problémái komoly fenyegetést jelenthetnek az emberi életre, különösen a klímaváltozás miatt.”

Környezetszennyezés

„A környezetszennyezésnek hosszú távú hatásai lehetnek az emberi egészségre és az ökoszisztémákra.”

Technician programming human robot through tablet PC at workshop

Nem megfelelő technológiai fejlődés

„A mesterséges intelligencia és más technológiai fejlemények helytelen alkalmazása súlyos következményekkel járhat.”

Nukleáris háború

„A nukleáris fegyverek használata azonnali, nagy pusztítást okozhat, és fennáll annak a veszélye, hogy a jövőben hasonló konfliktusok kirobbanhatnak”.

A woman doctor or nurse vaccinating a patient with a syringe

Pandémiák

„A járványok és fertőző betegségek terjedése mindig fennálló veszély, különösen a globális mozgás és kapcsolatok korában”.

Zoom in view of military men using computers to watch online broadcast and launch nuclear missile during work in control center during world war

Autonóm fegyverrendszerek

Az emberi beavatkozástól és felügyelettől mentes fegyverrendszerek használata már számos jogi, morális és politikai kérdést vetett fel, Észak- és Dél-Korea határán már nagyon is valós ennek alkalmazása. „Az autonóm fegyverek használata és azok kontrollálatlansága veszélyeztetheti a világ biztonságát” – írja a kliens.

Automation data analytic with 3d rendering ai robot with digital visualization for big data scientist

Munkahelyek elvesztése a MI miatt

„A mesterséges intelligencia és a robotika technológiáinak elterjedése a munkaerőpiacot is megváltoztathatja, ami szociális problémákat okozhat”.