Még nem regisztráltam

TechTud

Az elfeledett Einstein – Neumann János legfontosabb tudományos munkái

Anna Csákó

Einsteinről mindenki a relativitáselméletre asszociál, Newtonról a fáról lehulló alma és a gravitáció jut eszünkbe, Stephen Hawkingról az idő és a feketelyukak – de mi a helyzet Magyarország egyik legnagyobb koponyájával? Neumann János munkássága túl sokrétű ahhoz, hogy koherens történetként elmesélhető legyen – mondta a brit tudományos író, Ananyo Bhattacharya a 24.hu-nak. Az interjú segítségével a mindössze 53 évesen elhunyt magyar zseni legmeghatározóbb tudományos munkáit szedtük össze.

Serinted melyik volt a legfontosabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.
Bettmann / Getty Images

Neumann-architektúra

A Neumann János által publikált „tárolt programú számítógép” modell a mai számítógépek és okostelefonok működésének egyik alappillére.

deepblue4you / Getty Images

Numerikus analízis

Matematikusként ezen a területen igazán otthon érezhette magát Neumann János, és a számítógépek felé vezető érdeklődésének is ezt tekinthetjük origójaként: kihasználva a számítógépek emberekhez viszonyított gyorsaságát kiterjeszthette a numerikus módszereket a lineáris egyenletrendszerekre és a parciális differenciálegyenletekre is.

ullstein bild / Getty Images

Játékelmélet

Oskar Morgensternnel együtt dolgozták ki a játékelmélet alaptételét, amely szoros kapcsolatban áll a közgazdaságtannal, pszichológiával, matematikával és politológiával; napjainkban pedig olyan óriás cégek is alkalmazzák, mint a Google vagy az Amazon.

Bettmann / Getty Images

Manhattan-terv

Természetesen nem egyedül Neumann János hordozta vállán az atombomba megalkotásának súlyát, de az tény, hogy miután Oppenheimer segítségül hívta a projekthez, a magyar tudós 24 óra leforgása alatt megváltoztatta a kutatások menetét az implóziós bomba irányába.

Hulton-Deutsch Collection / Corbis / Getty Images

Szakértője volt a robbanások matematikájának

Képes volt kiszámolni, adott lövedékek milyen messzire repülnek; valamint a brit királyi haditengerészet munkáját segítve feltérképezte a német haditengeralattjárók által telepített víziaknák helyzetét – ezzel elkerülve számos brit hadihajó felrobbantását.

Andrew Brookes / Getty Images

A számológép és az agy

Utolsó munkája a fenti címet viselte, melyben sokak szerint összekötötte az idegtudomány és a számítógép-tudomány különálló szigeteit, ezzel is hozzájárulva a mesterséges intelligencia fejlődéséhez.

Михаил Руденко / Getty Images

Hilbert-tér

A Hilbert-tér elmélettel Neumann János a matematika földjére rángatta, és ott hídként kötötte össze a kvantumechanika atyjainak tudását – vagyis Werner Heisenberg mátrixmechanika és Erwin Schrödinger hullámmechanika modelljét.

Bettmann / Getty Images

Gazdasági egyensúlyi modell

A közgazdasági elemeken is nyugvó játékelmélet megalkotásán túl Neumann János egyetlen dolgozattal szállt be a tudományág fejlődésébe, melyet a gazdasági egyensúlyi modellről írt. Bár sokan vitatják ennek a jelentőségét, Roy Weintraub kutató szerint a cikk a matematikai közgazdaságtan kiemelkedően legfontosabb darabja.

Kateryna Kon / Science Photo Library / Getty Images

Sejtautomata

Öt évvel a DNS szerkezetének felfedezése előtt lefektette a sejtszaporodás elméleti alapjait, mikor matematikailag felvázolta a modellt, amivel az emberi gének és sejtek reprodukálni képesek önmagukat – és amely elvén a gépek is képesek lehetnek önreprodukcióra.

Monty Rakusen / Getty Images

Időjárás-előrejelzés

Az első sikeres számítógépes időjárás-előrejelzésen Neumann János vezetésével húsz tudós dolgozott, mely kísérlet sikere évtizedekre megalapozta a meteorológia fejlődésének irányvonalait.