Még nem regisztráltam

TechTud

Tíz cég, ami alapjaiban változtatta meg az életünket

Birkás Péter
Birkás Péter

Az elmúlt 150 év elképesztő változásokat hozott az ember életében, amiknek a motorjai sokszor vállalatok voltak, amelyek találmányaikkal, egyedi megoldásaikkal, fejlesztéseikkel átalakították az életünket – az alábbi listánkban ezekből gyűjtöttünk most össze tízet.

A felsoroltak közül szerinted melyik a legmeghatározóbb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

19 szavazat.
Getty Images

Microsoft

A Microsoft jelentőségét napjainkban aligha kell különösebben magyarázni: a Bill Gates és Paul Allen által 1975-ben alapított cég felfoghatatlanul sok ember életének részét képezi, legyen szó munkáról vagy akár a mindennapi életről. A Windows operációs rendszerrel a vállalat jelentősen hozzájárult a számítástechnika gyors terjedéséhez, és már évtizedekkel ezelőtt lényegében megkerülhetetlen tényezővé vált az informatika területén. Ma már benne van az AI bizniszben is.

Getty Images

Alphabet

Az Alphabet név elsőre talán nem mond semmit, de a Google anyavállalatáról van szó, ami természetesen magába foglalja a keresőóriást is. És innentől nem kérdés, hogy miért szerepel a listánkon: a cég alapjaiban változtatta meg, hogy miképp internetezünk, milliók használják minden percben a levelezőprogramját, és az Android operációs rendszernek köszönhetően az emberiség nagy részének már a zsebében is ott van a vállalat.

Getty Images

Ford

Talán nem igényel sok magyarázatot, hogy az amerikai Ford Motor Company miért került fel erre a listára. A cég alapítója, Henry Ford még 1903-ban hozta létre a vállalatot, ami forradalmasította az autógyártást, és az 1908-as Ford T-Modell megalkotásával beindította a tömegcikké váló gépjárművek korszakát. Bár a cég renoméja ma már megkopott a hőskorszakhoz képest, de még mindig meghatározó szereplője a globális autópiacnak.

Getty Images

Meta

A Meta (leánykori nevén Facebook) Mark Zuckerberg vállalata, ami húsz éve még nem is létezett. Ma viszont globális tényező, köszönhetően az olyan közösségi oldalaknak, mint a Facebook, a Messenger, az Instagram, vagy éppen a nemrég indult Threads. A Facebook mindenkivel megismertette a közösségi média fogalmát, és legalább olyan hatással volt az internetezési (és tartalomfogyasztási) szokásainkra, mint az egyik legnagyobb vetélytárs Google.

Getty Images

Xiaomi

A kínai gyártók nagyon sokáig egyet jelentettek a gagyival és a másolatokkal, aztán a 2010-es években valami megváltozott, és a keleti cégek nemcsak minőségi termékekkel árasztották el a piacot, de sokszor innovatív megoldásokban is előretörtek. Kiemelkedik közülük a Xiaomi, amely nem csupán a telefonok terén hozta el a jól működő, de megfizethető termékeket, de az olyan eszközök esetében is, mint például a robotporszívók vagy más háztartási eszközök.

Getty Images

Tesla

A Teslát nem Elon Musk alapította és messze nem ez a cég állt elő az első elektromos autóval sem, de a különc milliárdos vezetése alatt a Tesla alapjaiban rengette meg az autóipart és vált félelmetesen gyorsan az egyik legmeghatározóbb és legértékesebb márkává. A cég által gyártott járművek minőségébe ugyan bele lehet kötni, de az kétségtelen, hogy a vállalatnak jelentős szerepe volt abban, hogy az elektromos autók elkezdték elárasztani a piacot.

Getty Images

Apple

Az Apple évtizedek óta meghatározó szereplője a számítástechnikának, de az emberiségre – eddig – legnagyobb hatással lévő fejlesztésük egyértelműen a 2007-es iPhone volt, amivel a vállalat lényegében elindította az okostelefonok korszakát. A készülék forradalmasította a mobiltelefonok piacát és teljesen megváltoztatta a kommunikációs módszereinket, illetve azt is, miképp és hol használjuk az internetet. Hasonló áttörésre azóta sem volt még példa.

Getty Images

Revolut

Nem a Revolut volt az első neobank, de a Revolut tanította meg emberek millióival, hogy a pénzünket lehet kezelni online is, és nem feltétlenül kell horribilis árak mellett pénzt váltani, ha külföldi utat vagy nyaralást tervezünk. A cég nagyon messze van a tökéletestől, de a népszerűsége és jól eltalált szolgáltatásai nagy szerepet játszottak abban, hogy a lassan kapcsoló nagy bankoknál is felgyorsuljon a pusztán mobiltelefonról elérhető funkciók térnyerése.

Atari

Atari

Nem az Atari gyártotta az első otthoni játékgépet (avagy konzolt), de a 30 millió példányban elkelt Atari 2600 volt az, ami megmutatta, hogy micsoda lehetőségek rejlenek egy ilyen masinában, elindítva egy olyan trendet, aminek hála később a Nintendo, a SEGA és a Sony is beszállt erre a piacra. A márkának mára leáldozott, de az örökséget mi sem bizonyítja jobban, hogy az Atari 2600-ból nemrégiben még LEGO szett is készült, megidézve a régi szép időket.

Getty Images

ByteDance

A ByteDance név elsőre talán nem mond semmit, de ha eláruljuk, hogy ez a vállalat szabadította a világra a TikTokot, akkor már aligha igényel magyarázatot, miért kerültek fel erre a listára. A TikTok nagyon későn csatlakozott a közösségi média igencsak zsúfolt szegmenséhez, de aztán elképesztő gyorsasággal tarolta le a piacot, és vált a fiatalok elsőszámú platformjává és információforrásává. Ez az a hely, ahol akár egyetlen videóval bárkiből azonnal sztár válhat.