Még nem regisztráltam

Életke

Halászlé, székelykáposzta, gulyásleves – jellegzetes magyar egytálételek

Anna Csákó

Minek ide ötfogásos menüsor, ha az előételeket, levest és főételt is elfogyaszthatjuk egy tálból, hogy már csak a desszertre kelljen külön gondot fordítani? A hazai konyha színültig van szafttól csöpögő, a leves és a főzelék határán billegő megoldásokkal, így azokat az ételeket gyűjtöttük össze, amelyeket bármelyik magyar család nagy szeretettel és rutinnal készít el.

Nálatok melyik a leggyakoribb fogás?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

9 szavazat.
Westend61 / Getty Images

Gulyásleves

Térségenként eltér, ki mire is gondol pontosan gulyás alatt, így mindenkinek megvan a maga elképzelése a tökéletes elkészítési módjáról.

Bableves

Nem összekeverendő a babgulyással! Az összetevők szinte ugyanazok, az elkészítési módjuk viszont fajtánkként is rengeteg megoldást kínál, a fő különbség pedig leginkább az sűrűségükben fedezhető fel, amiről a nevük is árulkodik (mert ugye a leves az levesebb).

ALLEKO / Getty Images

Rakott krumpli

Bár kevesen neveznék meg kedvenc ételükként, tény, hogy igen népszerű, költséghatékony és laktató.

Bácskai rizses hús

Még a szaft nélküli, száraz menzás verzió is feldobható egy kis savanyúsággal.

Székelykáposzta

Rengeteg magyar ételhez hasonlóan általában tejföllel tálalják, és bár a neve becsapós, nem az erdélyi konyhának, hanem Petőfi Sándor barátjának, Székely József levéltárosnak köszönhetjük a receptet.

Csirkepaprikás

Nokedlival vagy tésztával is megállja a helyét, viszont a nevéből adódóan a csirkehúst nem lehet megspórolni belőle.

Sólet

A „könnyű” babos húsos ételek sorába állva a tradicionális zsidó ételt többnyire libával készítik.

Paprikás krumpli

Az egyik legegyszerűbb és leglaktatóbb ételünk, ami a lista legtöbb pontjától nem eltérő módon egészségesnek ugyan kevésbé nevezhető, de a politikai szereplők készséggel fejezik ki magyar identitásukat a fogyasztásával.

Bielik István / 24.hu

Lecsó

Paradicsom, paprika, hagyma, só, bors és bármi, amit találunk a koyhában és még nem szégyelljük beletenni.

Brassói aprópecsenye

Sült hús sült krumplival, aminek lehet szaftja vagy borsója, de a lényeg, hogy apróra kell vágni, és összekeverni a hozzávalókat.

Valentyna Gupalo / Getty Images

Halászlé

A dunai, tiszai és balatoni halászleveknek is léteznek külön alcsoportjai, ezek közül a bajai és a tiszai még hungarikumnak is számít, és egy hagyományos karácsonyi menü elmaradhatatlan részei.

Eva-Katalin / Getty Images

Töltött paprika

De az sem istentől való bűn, ha a rizzsel egybegyúrt darált húst káposztába töltjük paprika helyett.