Még nem regisztráltam

TechTud

Venom, Kraven, Zöld Manó – Pókember legnagyobb ellenfelei

Birkás Péter
Birkás Péter

Nyakunkon (október 20.) az idei éve egyik legjobban várt játékának, a Marvel’s Spider-Man 2-nek a megjelenése, amiben már biztos, hogy meg kell majd küzdeni Venommal (lásd a nyitóképünkön), a Gyíkkal és Kravennel, a vadásszal. A program érkezését már tűkön ülve várjuk, és addig is összeszedtük, hogy szerintünk kik (az eredeti, képregényes) Pókember legádázabb ellenfelei.

Szerinted kinek kell az első helyen szerepelnie?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

 

6 szavazat.

Zöld Manó

Évtizedek óta folyik vita arról, hogy ki Pókember legeslegnagyobb ellenfele, de véleményünk szerint egyértelműen a Zöld Manó az, aki a lehető legválogatottabb módokon keserítette meg Peter Parker és alteregója életét. Csak, hogy egy példát említsünk: az ő lelkén szárad Gwen Stacy halála. És itt szigorúan Norman Obsornra gondolunk, mert ne feledjük, mások is belebújtak a szupergonosz öltözékébe. Többek között Norman fia, Harry Osborn is.

Doktor Octopus

Kétségtelenül a falmáaszó szuperhős egyik legnagyobb ellenfele: a képregényekben ő okozta Stacy kapitány halálát, már legalább egyszer feltámadt és egy alkalommal majdnem összeházasodott May nénivel. A legdurvább persze az volt, mikor a halálán lévő Otto Octavius elérte, hogy testet cseréljen Peter Parkerrel, és így lett belőle a Tökéletes Pókember (Superior Spider-Man). Ezt a sztorit annyira imádtuk, hogy felkerült a 10 legjobb póktörténet listánkra is.

Kraven

Kraven karaktere sokáig csak egy volt Pókember megannyi színes ellenfele közül, aztán 1987-ben megjelent a Kraven utolsó vadászata történet és minden megváltozott. J. M. DeMatteis és Mike Zeck olyan mélységet adtak a folyton vadászó karakternek, amire korábban nem nagyon volt példa, és a sztori méltán vált minden idők egyik legjobb és legtöbbet hivatkozott Pókember történetévé. A szuperbűnöző ráadásul benne lesz a Marvel’s Spider-Man 2-ben is.

Kaméleon

Kamélon, azaz Dmitri Nikolaievich Smerdyakov, Kraven féltestvére, Pókember egyik legelső ellenfele, aki már az Amazing Spider-Man képregény első számában felbukkant. Az elmúlt 60 évben rengetegszer tört borsot hősünk orra alá, olykor egészen fájdalmas módon. Egyszer például elhitette Peter Parkerrel, hogy a régóta halott szülei mégis életben vannak, méghozzá azzal a céllal, hogy így deríthesse ki Pókember valódi személyazonosságát.

Vészmanó

Ha úgy vesszük, a Zöld Manó „utódja”, hiszen a Vészmanó az akkor halottnak hitt Norman hátrahagyott eszközeiből született meg. A szuperbünöző az elődjéhez hasonlóan rengetegszer összecsapott Pókemberrel, és az egyik legérdekesebb tulajdonsága az volt, hogy évekig nem tudta senki, hogy ki bújik meg az álarc alatt. Idővel persze kiderült, hogy Roderick Kingsley volt az első Vészmanó, de sokan mások is magukra öltötték ezt az alteregót.

Venom

Pókember eredetileg a Titkos Háború során, a Csatavilágon szerezte meg a fekete öltözékét, amiről kiderült, hogy idegen lény, egy szimbióta. Hősünk ugyan megszabadult az élő hacukától, ami aztán megtalálta Eddie Brockot, és megszületett Venom, a falmászó egyik legádázabb ellenfele. Ma már inkább antihősként tartjuk számon, és Eddie mellett sokan mások is tevékenykedtek Venomként (például Flash Thompson is), de ettől a karakternek még itt a helye ezen a listán.

Sakál

A Sakál, azaz Miles Warren, aki Peter Parker professzora volt a karakter egyetemista éveiben. Hozzá köthető az egyik legsorsfordítóbb Pókember sztori, amiben a doki nemcsak az ekkor már halott Gwen Stacyt klónozta, de a falmászót is. A maga idejében (70-es évek) kifejezetten fordulatos sztori évtizedekkel később újra kísérteni kezdte hősünket, és mind a mai napig hatással van a Pókember történetekre, hiszen Peter klónja, Ben Reilly még mindig (azaz újra) él.

Vérontó

Venom gyermeke, hiszen a pszichopata Cletus Cassadyre rámászó szimbióta lényegében a Venom szimbióta „szülötte”. Vérontó a falmászó szuperhős egyik legbrutálisabb ellenfele, kegyetlen gyilkos, aki nem riad vissza semmitől, és erősebb is Pókembernél. Ennek okán hősünknek a legtöbbször egyedül nincs is esélye vele szemben. Venomhoz hasonlóan a Vérontó szimbióta is rámászott már jó pár másik emberre, de a karakter Celtus miatt lett igazán emlékezetes.

Morlun

A 2000-es évek elejének egyik legemlékezetesebb Pókember ellenfele, akinek egyetlen célja, hogy levadássza azokat, akik a falmászóéhoz hasonló különleges képességekkel rendelkeznek – van belőlük egy pár. Morlun természetesen szembekerül Peter Parkerrel, és kegyetlenül elbánik hősünkkel, aki csak egy „feltámadást” követően képes leszámolni a felfoghatatlanul erős lénnyel. Morlun később visszatért, és fontos szerepet kapott a képregényes Pókverzum történetekben is.

Vezér

A szuperbűnöző, akit jó eséllyel senkinek nem kell bemutatni. Bár Wilson Fisk, azaz a Vezér manapság főleg a Fenegyerekkel kapcsolatban kerül elő, azért nem egyszer összeakasztotta a bajuszt Pókemberrel is, álmatlan éjszakákat okozva hősünknek. Egy alkalommal, mikor a Polgárháború során a falmászó felfedte a kilétét, a Vezér például felbérelt egy bérgyilkost, hogy végezzen Peter Parker nénikéjével. May életét végül egy, az ördöggel kötött alku mentette meg.