Még nem regisztráltam

TechTud

Halo Reach, Age of Empires 2, Civilization VI – videójátékok magyar utalásokkal

Birkás Péter
Birkás Péter

Október 20-án jelent meg a Marvel’s Spider-Man 2, amit már a megjelenés előtt le tudtunk tesztelni, és a végigjátszás során belefutottunk egy olyan küldetésbe, ahol magyarul szólalnak meg a karakterek. Bár a fejlesztők itt csak a fiktív szimkariai nyelvet helyettesítették a magyarral, de ez adta az ihletet ahhoz, hogy összeszedjünk néhány olyan videójátékot (de nem az összeset), amiben valamilyen formában felbukkan a magyar nép, vagy valamilyen hozzánk kapcsolódó apróság.

Szerinted melyik a legemlékezetesebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.

Civilization VI: Gathering Storm

Ami az Age of Empires-sorozatban sosem jött össze, az megadatott a Civilization VI második, Gathering Storm című kiegészítőjében. Ebben a játékban Mátyás király az egyik új vezér, és az vezetésével adott a lehetőség, hogy meghódítsuk az egész világot. Egyedi egységünk a huszár, Mátyás különlegessége pedig a Hollókirály képesség, aminek hála a besorozott egységek lépést és csataerőt kapnak, továbbfejlesztésük pedig sem aranyat, sem erőforrást nem igényel.

Kingdom Come: Deliverance

A mai Csehország területén játszódó középkori akció-szerepjáték, ami leginkább arról vált híressé, hogy élethűen mutatja be a középkori mindennapokat. A kaland során sűrűn találkozhatunk kunokkal is, akik ekkor a magyar királyság területén éltek, és a játékban a nyelvünkön szólalnak meg. Az egyik legemlékezetesebb küldetés, ahol egy tolmács fordít egy kunnak, és a szinkron alapján a magyar játékosok megérthetik, hogy a két szereplő éppen összebeszél ellene.

Halo Reach

A hatodik Halo-játék a Reach nevű bolygón játszódik, ahol rendre olyan karakterekkel találkozhatunk, akik magyarul beszélnek, és a helyiségnevek között is rengeteg magyar akad (pl. Visegrád vagy Ezhtergom). A hivatalos Halo-kánon szerint a bolygót eredetileg Kelet-Európából származó telepesek kolonizálták, és az ő leszármazottaikkal találkozhatunk a játék története során. Konkrét utalás erre nincs, de ezek a kelet-európai telepesek bizony a magyarok voltak.

Hitman: Codename 47

A kopasz bérgyilkos már a sorozat első részében találkozhatott a magyar kultúrával, hiszen a Gellért Szállóról mintázott Gallard Hotelbe vezetett az egyik küldetése. A pályát évekkel később feljavítva visszahozó Contracts epizódban pedig már a magyar nyelv is tiszteletét teszi. A legemlékezetesebb példa a rendőr karakterektől származik, aki a szépen kiejtett „menjél már innen, vagy szétrúgom a segged” mondattal reagálnak arra, ha a főhős nekik megy.

Cossacks: Back to War

A Cossaks egy, a kora újkori Európában játszódó valós idejű stratégiai játék (RTS), ami a maga idejében (2000-es évek eleje) azzal emelkedett ki a műfaj többi szereplője közül, hogy a megszokottnál jóval több játszható nemzetet vonultatott fel, és több ezer fős csatákat vívhattunk benne. Az önállóan is futtatható Back to War kiegészítőben már a magyar is irányítható nemzetté vált, olyan egyedi egységekkel, mint például a hajdúk és a pandúrok.

Age of Empires II

Sajnos arra sosem volt lehetőség, hogy az Age of Empires-játékokban a magyar nemzetet irányítva hajthassunk végre küldetéseket, de nyomot azért hagytunk a sorozatban. Az Age of Empires II-ben például a Dzsingisz Kán hódítását feldolgozó kampány végén Magyarországot is meg kell hódítani – ami egyáltalán nem könnyű feladat. Ugyanígy felbukkanunk az Age of Empires IV-ben is, az Age of Empires II HD: The Forgotten-ben pedig vannak huszár egységek.

Codename: Panzers - Phase One

Ezt a tankos stratégia játékot ugyan a magyar StormRegion fejlesztette, de magyar utalások egyáltalán nem ezért kerültek a játékba, hanem azért, mert a program alapját adó II. világháború ezt így diktálta. A szovjetek kampányát végigjátszva a vörös hadsereg tankjait irányítva részt veszünk egy budapesti ütközetben, illetve részesei lehetünk egy olyan küldetésnek is, ahol a Balaton környékén kell kommandírozni a lánctalpas halálosztó gépeket.