Még nem regisztráltam

TechTud

Ételek, amik megölhetnének (de nem fognak)

Anna Csákó

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy bármelyik étel megölhet, ha allergiás vagy rá, rég lejárt a szavatossági ideje, vagy ha szerencsétlen módon félrenyeled. Alábbi listánkat olyan elemekből állítottuk össze, melyek mindenkire egyformán veszélyesek lehetnek – ennek ellenére kicsi a valószínűsége, hogy éppen ezek fogják okozni a halálunkat.

Melyiket szereted annyira, hogy még az életveszély se tántorítson el tőle?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.
Tatiana Andrianova / Getty Images

Cseresznye

A cseresznyemag egy amigdalin nevű vegyületet tartalmaz, mely a gyomrunkban egy súlyosan mérgező anyaggá, hidrogén-cianiddá bomlik. Bár már három mag végzetes lehetne ránk nézve, nem kell pánikba esni, ha véletlenül lenyelünk néhányat – a méreganyag a magházban található, így hacsak nem rágtuk előtte szét, sértetlenül fog távozni a szervezetünkből.

Richard Clark / Getty Images

Fekete bodza

A növény termése ciánglikozidot tartalmaz, mely mérgezéses tüneteket okozhat.

Capelle.r / Getty Images

Rizs

Noha a rizs valóban tartalmaz arzént, ahhoz, hogy halálos mennyiségű dózist juttassunk szervezetünkbe, nagyjából 1800 csészényivel kellene elfogyasztanunk belőle (tehát fél napon keresztül, óránként 150 csészényit).

fcafotodigital / Getty Images

Szerecsendió

A szerecsendió tartalmaz többek közt egy miriszticin nevű hallucinogén anyagot, mely nagyobb mennyiségben émelygést, hányingert és hallucinációkat okozhat, ráadásul a kellemetlen tünetek akár napokig is eltarthatnak.

Helin Loik-Tomson / Getty Images

Burgonya

Általában, ha egy étel zöld, de eredeti színe nem az, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy többé (vagy egyelőre) nem tanácsos a fogyasztása. Így van ez a burgonyával is, mely a zöldes árnyalat felvételekor már szolanint termel, mely hasmenést, hányást és fejfájást okozhat.

Mykhailo Hrytsiv / 500px / Getty Images

Paradicsom

A burgonyához hasonlóan a paradicsom levele és szára is tartalmazza a szolanin nevű vegyületet, mely szervezetünkbe jutva igen kellemetlen tüneteket okozhat. A még éretlen, zöld színű paradicsomok fogyasztását sem érdemes túlzásba vinni, azonban az éréssel együtt csökken a gyümölcs méreganyag tartalma.

Xu Xiaolin / Getty Images

Mandula

A keserű mandulában (csakúgy, mint a cseresznyében, almában és sárgabarackban) amigdalin található, ami önmagában ártalmatlan – egészen odáig, míg az emésztőenzimjeink nem bontják hidrogén-cianiddá, s ez már a Nébih leírása szerint „hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet.”

Image Source / Getty Images

Alma

„Minden nap egy alma az orvost távol tartja”, viszont érdemes szem előtt tartani, hogy ami „kismértékben gyógyszer, az nagymértékben méreg” – és a szabály alól az alma magjai nem jelentenek kivételt. Igaz, utóbbi hatáshoz több kilónyi gyümölcs magját kellene elfogyasztani, hogy a bennünk található amigdalin kifejthesse káros hatásait.

Joseph De Sciose / Aurora Photos / Getty Images

Rebarbara

A rebarbara levele már csekély mennyiség esetén is hányást és hasmenést okozhat a tisztítószerek előállításához is használatos oxálsav tartalma miatt, halálos dózishoz azonban tízkilónyit kellene elfogyasztanunk belőle.

AStudio / Getty Images

Polip

A koreai sannakij polipból készített étel az állat karján lévő tapadókorongok miatt veszélyes, melyek kellő alapossággal végzett rágás hiányában megtapadhatnak a nyelőcsövön, fulladást okozva.

beppeverge / Getty Images

Gomba

A legtöbb gomba ártalmatlan és nagyon finom, de ha nem ismerjük kellőképpen a különböző fajtákat, az az életünkbe is kerülhet.

ZhangXun / Getty Images

Gömbhal

A Japánban honos fugu májában és bőrében egy tetrodotoxin nevű vegyület található, mely ezerszer mérgezőbb, mint a ciánkáli. Ennek dacára a gömbhal így is az egyik legnagyobb ínyencségnek számít a térségben, de csak speciális engedéllyel rendelkező szakácsok készíthetik el.

Krit of Studio OMG / Getty Images

Vörös vesebab

A benne található fitohemagglutinin nevű méreganyag megölni nem fog, de szörnyen kellemet gyomorrontást okozhat. Ha legalább 10 percig főzzük, az megelőzi a bajt.