Még nem regisztráltam

TechTud

Google Glass, Wii U, Zune – Orbitális tech bukták, amiket sosem feledünk

Birkás Péter
Birkás Péter

Készítettünk már listát a kedvenc kütyüinkről, olyan eszközökről, amik kényelmesebbé teszik a mindennapjainkat, és összeszedtük a legikonikusabb okostelefonokat is. Ezúttal viszont nem szerethető és sikertermékeket gyűjtöttünk egy csokorba, hanem olyan eszközöket és szolgáltatásokat, amik forradalmat ígértek a felhasználóknak, viszont ehelyett hatalmas bukásként vonultak be a köztudatba.

Szerinted melyik volt a legnagyobb bukta?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
Samsung

Samsung Galaxy Note7

A Samsung egyik legemlékezetesebb mobilja, ami nem azért vonult be a köztudtaba, mert olyan rossz volt. Sőt, akik megvásárolták és használták, kifejezetten rajongtak az amúgy jól összerakott csúcstelefonért. Csak volt egy kis gond: sok készüléknél az akkumulátor hajlamos volt az öngyulladásra, és az incidensek végül olyan (sajtó)visszhangot keltettek, hogy a gyártó kénytelen volt az összes legyártott modellt visszahívni a piacról.

MENLO PARK, CA - APRIL 04:  A Facebook employee holds a phone that is running the new "Home" program during an event at Facebook headquarters during an event at Facebook headquarters on April 4, 2013 in Menlo Park, California. Facebook CEO Mark Zuckerberg announced a new product for Android called Facebook Home as well as the new HTC First phone that will feature the new software.  (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Facebook Phone

A 2010-es évek elején Mark Zuckerberg annyira magabiztos volt, hogy úgy döntött, a Facebook betör az okostelefonok piacára. A hardvert a HTC szállította, a közösségi platform pedig a szoftvert biztosította egy Android alapú kezelőfelület képében. Az emberek ugyanakkor nem akartak olyan telefonokat, amin a Facebook rendszere van, megelégedtek az összes többi készülékre letölthető alkalmazással, így az ötlet igen gyorsan a süllyesztőben végezte.

PARIS, FRANCE - APRIL 03: In this photo illustration, the Google+ social media app logo is displayed on the screen of a tablet on April 03, 2019 in Paris, France. The "consumer" version of Google+ has been closed since April 2, 2019, deleting personal account content and pages will take several months. (Photo by Chesnot/Getty Images)

Google+

Újabb szolgáltatás, amire a Google sosem lesz büszke. A cég még a 2010-es évek elején irigyelte meg a Facebook sikerét, és úgy döntöttek, hogy saját közösségi platformot indítanak. A Google+ kezdetben csak meghívóval volt elérhető, de a pusztulástól az sem mentette meg, hogy idővel minden Gmail-felhasználónak lett egy profilja. A szolgáltatás átláthatatlan volt, szinte senki nem használta és még egy nagy újradizájnolás sem mentette meg. 2019-ben vége is lett.

MENLO PARK, CA - SEPTEMBER 9: Dr. Darren Phelan wears Google Glass in Menlo Park, CA on September 9, 2016. Dr. Phalem uses Google Glass to connect with scribes in India who record all of the information discussed in the appointment and transcribe it into medical records.

Google Glass

A Google egyik legnagyobb hardveres buktája, amiről kezdetben mindenki azt hitte, hogy ez lesz az okostelefonok utódja. Hát nem lett. Ami többek között köszönhető a rettenetes kinézetnek, a béna kezelésnek és annak, hogy maga az eszköz a hétköznapi életben a felesleges flexelésen kívül másra nem nagyon volt jó. Céges környezetben egészen sokáig húzta, de nem véletlen, hogy mind a mai napig nem terjedtek még el a hasonló eszközök.

BERLIN, GERMANY - NOVEMBER 27: The Logo of Cloud-Gaming-Service Google Stadia is displayed on a smartphone on November 27, 2019 in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Google Stadia

Sokan nem is gondolnák, de a Google-nek több bukott projektje van, mint sikeres. A lista igen hosszú, és az egyik legfrissebb termék a listán a Google Stadia, ami azt ígérte, hogy forradalmasítja a videójátékozást. A játékok a felhőből streamelhetők, nincs szükség erős gépre a futtatásukhoz (csak netre), a cég még saját fejlesztőcéget is alapított. A szolgáltatás 2019-ben startolt el, és annyira nem győzte meg a felhasználókat, hogy négy évvel később be is szántották.

The E3 expo in Los Angeles. Hundreds of electronic entertainment and gaming companies display their new products. The new Wii U controller. (Photo by Ted Soqui/Corbis via Getty Images)

Nintendo Wii U

A mozgásérzékelős Nintendo Wii hatalmas sikere után (100+ millió eladás) mindenki kíváncsian várta, hogy mivel rukkol elő a japán gyártó, és elsőre a Wii U is remek ötletnek tűnt. Egy konzol, aminek a kontrollere saját kijelzővel rendelkező tablet is egyben – jól hangzik nem? Hát nem: a fejlesztők nem nagyon tudtak mit kezdeni ezzel a megoldással, ráadásul a hardver gyenge volt, és alig jelent meg rá rendes játék. A konzol végül a Nintendo egyik legcsúfosabb buktája lett.

JAPAN - JULY 27:  Made by Apple Computers Inc.  (Photo by SSPL/Getty Images)

Apple Newton

Az Apple már nagyjából tíz évvel az első iPhone megjelenése előtt megpróbálkozott az érintőkijelzős hordozható gépek fejlesztésével (akkor ezt még PDA-nak hívtuk): ez volt az Apple Newton termékcsalád a 90-es években. Az ára irreális volt, nem is működött túl jól, dizájnban sem közelítette az almás cégtől megszokott színvonalat, így nem sokkal azután, hogy Steve Jobs visszatért az Apple élére, szépen el is kaszálták az egész termékvonalat.

Microsoft Zune

A Microsoft válasza az Apple-féle iPod MP3-lejátszók elképesztő sikerére. Egy zenelejátszó, ami a cég minden igyekezetére ellenére senkinek nem kellett. Későn érkezett, a dizájn egyszerűen bénább volt, mint az almás riválisé, túl sok pénzt kértek érte, és a szoftveres részével is bőven akadtak gondok. A cég hat éven át próbálta sikeressé tenni ezt az eszközt, de hiába, már csak azért emlékszünk rá, mert James Gunn beletette A galaxis őrzői-filmekbe.