Még nem regisztráltam

Életke

Az Amazontól a Zaráig – ismert márkanevek meglepő eredettörténettel

Tóth Bálint Soma
Tóth Bálint Soma

Tudtad, hogy az internetes keresés szinonimájának számító márka valójában egy véletlennek köszönheti a nevét? Vagy azt, hogy sokak kedvenc üdítőjét egy enzimről nevezték el? Brandek, amiket mindenki ismer, mégsem tudják sokan, honnan ered a nevük. (A toplista a Reader’s Digest és a Business Insider összeállítása alapján készült.)

Szerinted melyik márkanév története a legérdekesebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
Alexander Pohl / NurPhoto / Getty Images

Zara

Az első fast fashion márkaként számon tartott Zara egy elég furcsa véletlennek köszönheti a nevét.

Az alapító eredetileg a kedvenc filmje után Zorbának akarta elnevezni a ruhamárkáját, azonban az első üzlete megnyitása előtt ezen változtatnia kellett, mivel a leendő butikjától pár sarokra volt egy Zorba nevű bár.

A bár tulajdonosa még a nyitás előtt megkérte, hogy a potenciális vendégek és vásárlók összezavarását elkerülendő változtasson a butik nevén.

A cégér betűi – és egy tartalékba gyártott második betűsor – ekkor már kész voltak. A gyors rögtönzés eredményét pedig azóta az egész világon ismerik.

Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images

Mountain Dew

A Mountain Dew szó szerinti fordításban azt jelenti magyarul, hogy hegyi harmat. Azonban ez az elnevezés nem az üdítőital különleges ízére utal, hanem a szesztilalom idején elszaporodó illegális szeszfőzdék whiskyjeire, amiket a moonshine, azaz holdfény név mellett főként hegyi harmatnak hívtak.

Az utalásnak pedig az a magyarázata, hogy az üdítőt megalkotó testvérpár azzal a céllal kezdett el kotyvasztani, hogy legyen valami finom citrusos kísérőjük a cefre mellé.

Mateusz Slodkowski / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Google

Az internetes keresést forradalmasító eszköz kokrétan egy elütésnek köszönheti a nevét.

A cégalapítók eredetileg a googol nevet szerették volna adni a keresőmotornak – ami a matematikában a 10-es szám 100. hatványának a neve –, azonban amikor rákerestek, hogy szabad-e a googol.com domain, akkor véletlenül a google.com-ra kerestek rá. Ez a név pedig annyira megtetszett nekik, hogy meg is tartották.

VCG / Getty Images

Pepsi

A 19. században még az eredeti recept alapján kokainnal felturbózott Coca-Cola vetélytársaként létrejövő Pepsi azért kapta ezt a nevet, mert az ital megalkotója szerette volna hangsúlyozni, hogy egy „egészséges” kóláról van szó, ami az emésztést is segíti.

Így kézenfekvőnek tűnt, hogy az italt a gyomrunkban található fehérjelebontó enzim, a pepszin után nevezze el.

In Pictures Ltd. / Corbis / Getty Images

Virgin

Az eredetileg lemezboltként induló, de azóta a világűrt is meghódító Virgin Group neve onnan ered, hogy a cég alapítói, Richard Branson és Nik Powell még zöldfülűek voltak az üzleti életben, amikor belevágtak a zeneipar leigázásába.

A virgin kifejezés ugyanis magyarul szüzet jelent.

Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images

Apple

Steve Jobs almája nem pont úgy esett a fejére, ahogy Isaac Newtoné. De azért ezt is a véletlen szülte.

A számítógépek világát egy csapásra természetközelivé tevő márkanév ugyanis onnan jött, hogy az akkoriban éppen gyümölcsdiétát tartó cégalapító nagyon szerette az almákat, és éppen a névadás előtt nem sokkal járt egy almáskertben.

Steve Parsons / PA Images / Getty Images

WD-40

A mesteremberek csodaszerének számító WD-40 neve egy rövidítés.

A név első tagja a water displacement (vízkiszorító) kifejezést takarja, míg a 40 annak állít emléket, hogy a fejlesztés során 39 képletet dobtak kukába, mire a negyvenedik próbálkozás során sikerült megalkotni a végleges terméket.

A többi azóta történelem.

William Thomas Cain / Getty Images

Pez

Az adagolóiról is messze földön híres osztrák cukorka a borsmenta német megfelelője, a Pfefferminze után kapta a nevét.

Horst Galuschka / DPA / picture alliance / Getty Images

LEGO

Dánia talán legnagyobb exportcikkének a neve a leg godt, azaz játssz jól kifejezés összeolvasztásából jött létre.

Gabe Ginsberg / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Amazon

Amikor Jeff Bezos a garázsából elindította az akkor még csak online könyvkereskedéssel foglalkozó üzletét, akkor egészen más nevet akart adni neki. A techmogul életrajza szerint az eredeti név az lett volna, hogy Cadabra, azonban ez egyeseket az angol cadaver, azaz hulla szóra emlékeztetett.

Végül azért vette kölcsön a világ legnagyobb folyójának nevét, mert amellett, hogy tekintélyt parancsoló kifejezés, még az ABC első betűjével is kezdődik – ami az internet hajnalán még nagyon fontos szempont volt.

Visionhaus / Getty Images

Puma

A Dassler-testvérek összeveszése után Rudolf saját céget alapított, amit ma Pumaként ismerünk.

Azonban a bátyja példáját követve először ő is saját maga után nevezte el a márkáját, csak a beceneve, a Ruda nem csengett olyan jól a nemzetközi piacon, ezért végül lecserélte.

Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images

IKEA

Ki gondolta volna, hogy a világ legismertebb bútorgyártójánál nemcsak a termékek különleges elnevezésében jeleskednek, hanem a vállalat neve is hasonlóan különleges.

Az IKEA ugyanis egy betűszó, ami az alapító Ingvar Kamprad neveinek, a kis Ingvar egykori lakhelyének, egy Elmtaryd nevű farmnak, és a közeli Agunnaryd nevű falunak az első betűiből tevődik össze.

Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images

adidas

Azt sokan tudják, hogy a világ talán legnagyobb sportruházati cége német. Azt azonban már jóval kevesebben hallották, hogy az eredetileg futócipők gyártásával foglalkozó adidas neve honnan is ered.

De a válasz talán nem is lehetne egyszerűbb: a das kifejezés a cégalapító testvérpár Adolf és Rudolf Dassler családnevére, a Dasslerre utal, az adi pedig előbbi keresztnevére.