Még nem regisztráltam

TechTud

Modern Warfare, Black Ops, WWII – a legjobb Call of Duty

Birkás Péter
Birkás Péter

November 10-én jelent meg a Call of Duty-széria legújabb része, a Modern Warfare III (ami nem összekeverendő a 2011-es Call of Duty: Modern Warfare 3-mal), és ennek kapcsán összegyűjtöttük a 2003-ban indult sorozat legfontosabb epizódjait, hogy kiderüljön, melyik a legjobb.

Szerinted melyik a legjobb rész?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.

Call of Duty 4: Modern Warfare

A 2007-ben piacra dobott Call of Duty 4: Modern Warfare talán a legfontosabb rész az egész széria történetében. Az alkotók egyrészt itt szakadtak el először a II. világháborús gyökerektől, a modern korba helyezve a cselekményt, másrészt a kampány megvalósítása a hollywoodi szuperprodukciókat idézte, ami örökre megváltoztatta nemcsak a CoD-sorozatot, de az FPS műfajt is. Aki játszott vele, jó eséllyel sosem fogja feledni a legendás atombombás pályát.

Call of Duty: Modern Warfare 2

A Modern Warfare hatalmas sikerének fényében nem volt kérdéses, hogy közvetlen folytatást kap a játék, ami meg is érkezett 2009-ben. A játékban Soap MacTavish százados csapatát irányítjuk, akik az orosz Vladimir Makarov nyomában járnak. A játékból 22 milliónál is több példány fogyott, de a legtöbben a botrányt kavaró No Russian sztoriküldetés miatt emlékeznek rá: beépített ügynökként a moszkvai reptéren ártatlan civilek lemészárlásában vehettünk részt.

Call of Duty 2

A második Call of Duty-játék két évvel az első rész után, 2005-ben látott napvilágot, és a PC-s verzió mellett készült belőle rögtön Xbox 360-as változat is. Ez a program volt a konzol egyik nyitócíme, PlayStation 3-ra viszont ezt a részt soha nem adták ki. A korszak még mindig a II. világháború, játszhatunk a szovjetek, az amerikaiak és a britek színeiben is. A Call of Duty 2 sokak szerint mind a mai napig minden idők egyik legjobb videójátéka.

Call of Duty: Modern Warfare 3

A(z első) Modern Warfare-trilógia záró darabja, aminek a sztorija lényegében ott folytatódik, ahol a 2009-es második rész véget ért: Makarov ármánykodásának hála kitört a III. világháború. A játék egyik felében egy új karaktert, Yurit irányítva üldözzük a rosszfiút, Soap és Prince csapatával kiegészítve. A játék második felében egy amerikai katona bőrébe bújunk, aki New Yorkban, Hamburgban, Párizsban és Berlinben harcol az orosz megszállók ellen.

Call of Duty

Sokan nem is gondolnák (vagy nem emlékeznek rá), de húsz éve, hogy a boltokba került az első Call of Duty-játék, ami az akkori videójátékos trendeknek megfelelően a II. világháborúba repítette vissza a játékosokat – ez a program volt akkoriban a Medal of Honor-széria nagy ellenfele. Kezdetben csak PC-re volt elérhető, Xbox 360-ra és a PlayStation 3-ra csak 2009-ben adták ki a programot. Viszont időközben még Nokia N-Gage telefonra is portolták.

Call of Duty: WWII

2017 volt az év, mikor a Call of Duty sokak örömére a rengeteg jövőben játszódó rész és kilenc év kihagyás után végre visszatért a II. világháborúba. A kampány során az európai hadszintéren harcolunk, és a WWII névre keresztelt epizód megtartotta az Advanced– és Infinite Warfare azon sajátosságát, hogy itt is hollywoodi színészek erősítik a sztorit: ezúttal Jonathan Tucker és Josh Duhamel lehet igazán ismerős a játékosok számára.

Call of Duty: Black Ops III

Három évvel a második rész után, 2015-ben került a boltokba a Black Ops 3, ami szintén a jövőben játszódik, méghozzá 2065-ben. A katonák már itt is mindenféle kibernetikus kiegészítőkkel vonulnak a küldetésekre, és a rész egyik nagy különlegessége, hogy a kampány végigjátszható négyfős kooperatív módban is. Adott továbbá a Nightmares mód, ami lehetővé teszi, hogy a sztoriküldetéseket úgy játszuk végig, hogy az ellenfeleket zombik helyettesítik.

Call of Duty: Modern Warfare (2019)

Ahogy Hollywood, úgy a játékipar is szereti rebootolni a sorozatait, és az Activision 2019-ben látta elérkezettnek az időt, hogy ismét elindítson egy Modern Warfare-sorozatot. A sztori semmilyen módon nem kapcsolódik a korábbi MW-részekhez, a kampány egy Oroszország és egy fiktív állam (Urziksztán) közti konfliktusra koncentrál, a történet a jelenben játszódik, és visszatér benne a széria egyik ikonikus karaktere, John Price százados.

Call of Duty: Black Ops II

Mivel a 2010-es Black Ops úgy is jelentős sikereket ért el, hogy nem a Modern Warfare minisorozat része volt, így nem meglepő módon 2012-re elkészült a folytatás, ami felváltva játszódott az 1980-as évek végén, illetve az akkor még a jövőnek számító 2025-ben (főhősünk ezúttal Alex Mason fia). A történetnek több befejezése is volt, és ez volt az első olyan epizód a Call of Duty-sorozat történetében, mikor a sztori a jelenen túli időkbe repítette a játékosokat.

Call of Duty: World at War

Mikor a 2007-es Modern Warfare megjelent, már javában zajlott a 2008-ban piacra dobott World at War fejlesztése (a Treyarch által), ami ismét a II. világháborúba repítette a játékosokat, méghozzá a csendes-óceáni hadszíntérre, ahol három katona szemszögéből vehettünk részt sorsfordítónak számító ütközetekben. Ez a rész azért is emlékezetes a Call of Duty-játékok történetében, mert itt jelent meg először a zombi mód a multiplayerben.

Call of Duty: Modern Warfare II (2022)

2022-ben folytatódott a 2019-ben „feltámasztott” Modern Warfare-sorozat, ami ismét a jelenben játszódik, a feladat pedig egy olyan terrorista levadászása, akinek a birtokában amerikai gyártású ballisztikus rakéták vannak. A történetben természetesen ismét felbukkan John Price százados, tiszteletét teszi Ghost és Soap is, továbbá a játék végén említésre kerül az ikonikus főgonosz, Vladimir Makarov neve is.

Call of Duty: Black Ops

2010-ben a Call of Duty-széria ismét egy olyan epizóddal jelentkezett, ami aztán egy minisorozattá nőtte ki magát a franchise-on belül. Ez volt a Black Ops, ami egyrészt visszalépett a múltba, az 1960-as évekbe, ahol a játék címéhez méltóan hidegháborús környezetben kellett fedett küldetéseket végrehajtani a CIA-s Alex Mason szerepében. A játék soundtrackjén ráadásul olyan előadók szerepeltek, mint Eminem vagy éppen a The Rolling Stones.

Call of Duty: Modern Warfare III (2023)

Némileg meglepő módon az új Modern Warfare II és III közé az Activision/Blizzard kiadó már nem ékelt be semmilyen új epizódot, így 2023-ban megérkezett a folytatás, ami pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol a 2022-es rész véget ért. A játékos feladata a Vladimir Makarov levadászása, illetve a III. világháború kitörésének megakadályozása. Érdekesség, hogy a multiplayer 16 pályája a 2009-es MW2-ből származik, csak felújították őket.

Call of Duty: Black Ops 4

Bizonyos szempontból a Call of Duty-sorozat egyik legnagyobb szégyenfoltja, hiszen a széria történetében ez az egyetlen olyan rész, ami egyáltalán nem tartalmaz single player kampányt, a játékot megvásárolva csakis multiplayert kapunk. Helyette ott a Specialist HQ, ami a multiban játszható karakterek múltjára koncentrál. A játék egyik különlegessége, hogy a széria történetében először itt kaptunk battle royale típusú multis játékmódot.

Call of Duty: Black Ops - Cold War

A Call of Duty 2020-ban ismét a még mindig jól csengő Black Ops névvel igyekezett magához csábítani a játékosokat, és a címmel az alkotók azt is világossá tették, hogy ismét a hidegháború időszakában járunk, nem valamikor a távoli jövőben. A sztori az első és a második Black Ops között játszódik, és egy Perseus nevű kém becserkészése a feladatunk, aki igyekszik a Szovjetunió javára elbillenteni a nagyhatalmak közti erőegyensúlyt.

Call of Duty: Ghosts

A 2013-as Call of Duty: Ghosts volt az első olyan rész a sorozat történetében, ami már megjelent az akkor debütált Xbox One és PlayStation 4 konzolokra is, egyben az első program volt, ami nem a jelenben, a múltban, hanem teljes egészében a (meg nem határozott) közeljövőben játszódik – a Közel-Kelet nukleáris elpusztítása után. A játékban olyan karaktereket irányítunk, akiknek az ellenséges vonalak mögött kell helyt állniuk.

Call of Duty: Vanguard

2021-ben a sorozat ismét elővette a II. világháborút, annak is a legvégét, hiszen a sztori szerint 1945-ben járunk, de visszaemlékezések formájában azért megelevenedik az 1941 és 1944 közti időszak is. A történet a Vanguard különleges alakulat születését meséli el: egy vegyes összetételű csapat egyes tagjait irányítva kell szabotálnunk egy titkos náci projektet (miközben flashbackekben ismerjük meg a karakterek előéletét).

Call of Duty: Advanced Warfare

Követve a Black Ops 2 által elindított trendet, már a 2014-es Advanced Warfare is teljes egészében a jövőben játszódik, méghozzá 2054 és 2061 között. A jövő zsoldosait már szuperfelszerelés segíti, és a játék sztorija talán arról a legemlékezetesebb, hogy a főhős hangját Troy Baker kölcsönözte, míg a főgonoszt nem más kelti életre, mint (az akkor a karrierje csúcsán lévő) Kevin Spacey, aki nem csupán a hangját, de a külsejét is biztosította a szerephez.

Call of Duty: Infinite Warfare

A 2016-as Infinite Warfare már abszolút csúcsra járatja a jövőben játszódó trendet, hiszen a 2100-as évek legvégén járunk, és a sztori során nemcsak, hogy elhagyjuk a Földet, de még olyan küldetésekben is részt vehetünk, ahol egy űrhajót kell irányítani, illetve számos olyan pályán akciózhatunk, ahol nincs gravitáció. A sorozat ezen része ráadásul folytatta az Advanced Warfare által megkezdett utat, és a főellenfelet ismét egy neves színész, Kit Harington alakítja.

Call of Duty 3

A 2006-os Call of Duty 3 sokak szemében szálka, hiszen ez a sorozat egyetlen olyan epizódja, ami soha nem jelent meg PC-re. A harmadik rész ráadásul azért is fordulópont a széria történetében, mert elindította azt a trendet, hogy minden évben új epizódnak kell megjelennie. Ezt úgy érte el a kiadó Activision, hogy a széria egyes részeit felváltva fejlesztették különböző csapatok. A történelmi korszak továbbra is a II. világháború.