Még nem regisztráltam

TechTud

Call of Duty, Assassin’s Creed, Mortal Kombat – A legjobb videojáték-sorozatok

Birkás Péter
Birkás Péter

A videójáték-ipar olyan, mint Hollywood: imádja a folytatásokat, így rengeteg olyan, több évtizedre visszanyúló széria van, amihez még napjainkban is rendületlenül készülnek új részek. Listánk természetesen nem teljes, hiszen szinte a végtelenségig lehetne sorolni a sorozatokat, így olyan szériákat gyűjtöttünk össze, amikből a közelmúltban készült új epizód.

Szerinted melyik a legjobb a felsoroltak közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

9 szavazat.

Need for Speed

Idén lesz 30 éve, hogy az Electronic Arts piacra dobta az első Need for Speed videójátékot, azóta nem kevesebb, mint huszonhat epizód látott napvilágot, és nagyon kevés olyan ember akadhat a bolygónkon, aki nem játszott volna legalább az egyikkel. Az abszolút klasszikusnak számító első részek után a sorozat az Underground című epizódokkal ért fel a csúcsra, sokak szerint azóta csak hanyatlik a széria, bár a 2022-es Need for Speed Unbound azért nem volt akkora csalódás.

Grand Theft Auto

Grand Theft Auto –  a játéksorozat, amiről még azok is hallottak, akik életükben egyetlen percet sem töltöttek videójátékokkal. Az elmúlt 27 év talán legmeghatározóbb játékszériája, aminek minden egyes új epizódja újabb és újabb rekordokat döntött meg. Jelen állás szerint 2025-ben várható a legújabb, szimplán csak Grand Theft Auto VI című rész, ami várhatóan pár nap leforgása alatt minden idők legsikeresebb játékává fog válni.

Call of Duty

A 2003-ban indult sorozatot napjainkban ugyan sokan szidják (nem teljesen ok nélkül), de egy olyan szériáról van szó, ami minden évben új epizóddal jelentkezik, és az adott rész rendre ott van az éves eladási listák élbolyában. A Call of Duty napjainkban az online lövöldözős játékok alfája és ómegája, ami rengeteg embert vonz, és szinte elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben véget érne a széria. Még úgy is, hogy új ötleteket már a legutóbbi részek sem nagyon tudtak felmutatni.

Mortal Kombat

Szinte hihetetlen, de a Mortal Kombat széria több, mint 30 éve, 1992-ben indult, és két tucatnál is több játék jelent meg a sorozat keretein belül. A verekedős franchise az elmúlt három évtizedben már legalább két rebooton átesett, és ahogy teltek az évek, a bunyók úgy lettek egyre véresebbek és látványosabbak. Legutóbb 2023-ban kaptunk új részt Mortal Kombat 1 néven, és bár a vérfrissítés nem volt hibátlan, azért az összecsapásokat továbbra is nagyon élveztük.

Assassin's Creed

A 2007-ben indult széria első része ugyan nem sikerült túl meggyőzőre (leszámítva a grafikát), de az Assassin’s Creed a felemás indulást követően olyan részekkel jelentkezett, hogy a sorozat bevonult a legjobb videójátékok panteonjába. Bár az újabb részek nagyon eltávolodtak az eredeti koncepciótól, de 2023-ban egy olyan epizódot kaptunk Mirage címmel, ami részben visszahozta a régi szép időket. A következő rész pedig a pletykák szerint Japánban fog játszódni.

Tekken

A szintén patinás múltra visszatekintő Street Fighter ugyan most nem került fel a listánkra, helyette itt van a Tekken, aminek pont január végén jelent meg a legújabb, nyolcas számmal jelölt része. A széria ennél persze több epizódot számlál, összesen 11-et (volt egy Ressurection és két Tag Tournment), és ez a sorozat is 2024-ben lesz harminc éves. A Tekken (kezdetben) abban tért el a két nagy riválsiától, hogy már az első résztől 3D-ben lehetett mozogni az arénákban.

Diablo

Az első Diablo 1996-ban jelent meg, és egy csapásra a világ egyik legkedveltebb videójátéka lett. A folytatásokat nem kapkodta el a fejlesztésért felelős Blizzard, hiszen a második és harmadik részre is elég sokat kellett várni, bár koránt sem annyit, mind a negyedik részre, ami 12 évvel a Diablo III után került a boltokba, 2023-ban. Meglepődnénk, ha a széria nem folytatódna valamikor, viszont azt megtippelni sem merjük, hogy mikor érkezhet az ötödik rész.

Resident Evil

A Resident Evil cím is rengeteg embernek ismerős lesz, ha másért nem, hát azért, mert kifejezetten hosszú filmsorozat is készült a videójáték alapján, és az elmúlt években a Netflix is rendre próbálkozott feldolgozásokkal. A játékból legutóbb 2021-ben jelent meg új rész, ez volt a Village, ugyanakkor a kiadó Capcom gondoskodott arról, hogy a régebbi részeket is új formában élvezhessük, így 2023-ban megkaptuk a Resident Evil 4 remastered verzióját is.

The Last of Us

A listánk többi tagjához képest kifejezetten fiatal széria, hiszen 2013-ban jelent meg az első rész, és mindössze két epizód készült eddig belőle, de az elmúlt másfél évtizedben aligha volt ennél jelentősebb játéksorozat. Amit jól mutat az is, hogy a fiatal koruk ellenére már mindkét részből készült legalább egy remaster változat. Habár hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban még nincs, az szinte elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben ne készüljön el egy harmadik The Last of Us rész.

Persona

Valószínűleg kevésbé ismert, mint a listánk többi szereplője, de az Atlus által fejlesztett Persona-széria ettől még megérdemli a helyet ezen a listán, hiszen az egyik legjobb japán szerepjáték-szériáról van szó. Bár a Persona 5: Royale a szó szerint vehető legújabb epizód, de a játék mögött álló cég folyamatosan gondoskodik arról, hogy a korábbi részek is elérhetők legyenek az új rajongók számára, méghozzá felújított formában. De már biztos, hogy készül a Persona 6 is.